Skocz do zawartości

BMW e46 elektronika leci na łeb :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was serdecznie

Jestem posiadaczem BMW e46 2.3i. Jak dotąd nie sprawiała mi większych problemów. Jakieś 4-5 miesięcy temu zrobiło mi się zwarcie w kontrolce do lusterek, po podłączeniu zaczyna się lekko dymić - jako że elektronikiem nie mam pojęcia o co może chodzić. Prawdziwy problem zaczął się jednak 3 dni temu podczas 900 km trasy mianowicie siadł mi ksenon ze strony kierowcy. Nie zdziwiło mnie to bo już wcześniej trochę szwankował a na kloszach zbierała się wilgoć, w środku też było widać kropelki wody. Zostawiłem więc auto w garażu na kilak dni do wyschnięcia i zamówiłem nowe klosze. Dzisiaj zabrałem się za ich montaż ( wpierw dodatkowo podsuszyłem szuszarką zawilgocone miejsca tak żeby napewno było sucho do montażu, wymieniłem także uszczelke na kloszu). Szkiełka zamontowałem prawie bez problemów, wszystko ładnie wygląda jednka podczas włączenia świateł okazało się że ksenon dalej nie działa a w kloszu dało się zauważyć unoszący się dym!!! Jak myślicie co może być tego przyczyną? Sam już nie wiem, ja niczego nie rozłączałem, niczego też nowego nie podpinałem! Dziś już za późno na zabawę ale jutro po pracy zaczynam działać. Proszę o jakieś podpowiedzi.

Z góry dzięki!

Opublikowano
Jak już raz coś zrobi Ci sie zwarcie od wilgoci to przetwornica może ulec uszkodzeniu i efekty są jakie są. Miałem podobnie, na szczęście przepaloną ścieżkę udało się naprawić i obeszło sie bez wymiany przetwornicy.
Opublikowano
Jak już raz coś zrobi Ci sie zwarcie od wilgoci to przetwornica może ulec uszkodzeniu i efekty są jakie są. Miałem podobnie, na szczęście przepaloną ścieżkę udało się naprawić i obeszło sie bez wymiany przetwornicy.

Dzięki za pomoc!

Wiesz może w jaki sposób można rozpoznać że przetwornica jest do wymiany?