Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam telefon juz zagotował od grzebania po forum i nie znalazlem odpowiedzi dlaczego inpa komunikuje sie tylko z silnikiem ? Wiem ze w starszych modelach gdzie gniazdo diag bylo pod maską trzeba bylo zrobic mostek na pinach 7 - 8 a co w przypadku kiedy mam obd tylko w nogach kierowcy. Dziekuje za pomoc samochod e46 325i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba kolego pomyliłeś w okrągłym gnieździe OBD1 nie trzeba nic łączyć w e46 ponieważ jest tylko jedna linja diagnostyczna a w OBD 2 sa dwie pin 7 i 8 i je trzeba połączyć pin 7 jest od silnika i skrzyni aut i na nim jest w interfejsie diagnostyka zwłaszcza w K-Dcan a na pinie 8 jest reszta sterowników

możesz kupić adapter ze złączonymi pinami 7 i 8 (diagnostyka K-line bmw 96-2007/03) lub sobie połączyć jak K-D-can (to niektórzy robią sobie s przełącznikiem do rozłączania linia 8 potrzebna do diagnozowania nowszych jednostek.

pin 7 i 8 diagnostyka podwójna linia K

pin 4 i 5 MASA -

pin 1 napięcie + po stacyjce +14V

pin 16 + napięcie akumulatora +12

obd 1 okrągłe

OBD-2 BMW 16Pin <<<< === >>>>> OBD-1 - BMW 20Pin

1 --------------------------------------------------16 ( Zündung /Zapłon +12V napięcie po stacyjce)

4 / 5 ----------------------------------------------19 ( GND masa )

7 / 8 ----------------------------------------------17/20 ( K-Line ) sprawdzałem jest tylko na jednym pinie w e46 ale nie pamiętam na którym czy na 17 czy na 20 pinie

15 -------------------------------------------------15 ( L- Line )

16 -------------------------------------------------14 ( +12V / Bat. napięcie z akumulatora )

• 1 miesiąc temu...