Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie, Przedstawię od razu problem. E39 z navi 4:3. Czarny monitor, nie uruchamia się, kiedyś jak było zimno, potrafił zatrybiać 4 10 min, ale zawsze się uruchomił, aż do dziś.Radio gra, mam wrażenie, że jak kręcę pokrętłem od Navi to ono też działa, bo czasami gaśnie radio jak naciskam pokrętło prawe. Wyjmowałem je z deski, sprawdzałem połączenie, wygląda bardzo ok, w części bagażnika też rozłączałem kostki, bez zmian, samochód jest z roku 97. Czytałem inne posty, że pomaga odłączenie tunera navi, wyjęcie cd z mapami, u mnie to nie powoduje zmian.Jedno co wzbudziło moje podejrzenia to kostka podpięta do tunera radiowego, a mianowicie w niej, jest jeden gruby kabel czarny w pinie 17 lub 4, w sumie nie pamiętam już, zdaje się że 17 który jest ucięty, wygląda na fabryczne, i jest tez pin o numerze 4 kolor kabla biało jakiś? nie pamiętam, i na tym białym kablu jest tak jak by zworka niebieska, z czarnym kablem, który idzie gdzieś w karoserie, podejrzewam że to przedłużenie tego przewodu z pinu nr 17, ale oglądając schematy kostek, w większości pin nr 17 jest pusty. Proszę o podpowiedzi co mogę jeszcze sprawdzić we własnym zakresie, od opinii typu kup pół samochodu na podmianę i wymieniaj metodą prób i błędów dziękuje, bo i takie się zdarzają. Za wszelkie życzliwe podpowiedzi dziękuję z góry.
Opublikowano
Miernik jakiś posiadam, za to chyba nie wiem, co konkretnie miałbym sprawdzić? Po wyjęciu navi z deski, mam z tyłu dwie kostki, może podpowiesz co konkretnie z którego pinu przemierzyć?
  • Moderatorzy
Opublikowano

Teraz już nie pamiętam, prawie 2 lata temu w e46 to robiłem. Jedna kostka leci do zasilania i sterowania radiem, chyba niebieska, druga daje sygnał do wyświetlacza.

Edit:

Znalazłem rozpiskę, powinieneś się połapać co i jak :)

http://s235.photobucket.com/user/homerraas/media/BMW-TV-Tuner-1.jpg.html

Opublikowano
Oglądam, oglądam i aż wstyd, ale nie wiem:), jeżeli masz cierpliwość napisz proszę ,,łopatologicznie'' co z którego konkretnie;P
  • Moderatorzy
Opublikowano
Miernikiem sprawdzasz czy napięcie na poszczególnych pinach. Wpinasz parami - napięcie i uziemienie, czyli: 1 i 10, 2 i 11 (jak na tych pinach nie podaje napięcie to nie będzie nic działac). itd. Zapisz sobie gdzie jest a gdzie nie ma i masz pogląd co może być nie tak, a jak dalej nic to wrzuć tutaj, może ktoś kto jest oblatany Ci podpowie wtedy coś więcej.
Opublikowano
Witam. Mierzyłem dziś te napięcia i wyszło tak że na kostce białej od monitora mam tylko 6 par pinów i tak, para nr 1, n 1.93, para nr 2 n 12,13 para nr 3 4 5 mają po 0, a 6 para ma 8,83.