Skocz do zawartości

E46 316 1.9 słabe ogrzewanie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od paru miesięcy walcze z problemem ogrzewania kabiny. Silnik szybko sie nagrzewa do pionu ale ciepłe powietrze zaczyna lecieć z nawiewów po paru kilometrach od uzyskania właściwej temperatury(wskazówka w pionie). Silnik trzyma temperature, w lecie sie nie przegrzewa ale ciepłe powietrze leci z nawiewów tylko podczas jazdy jak silnik ma powyżej 2 tyś obrotów. Na wolnych obrotach leci zimne powietrze a jak tylko zwiększymy obroty lub ruszymy to zaczyna lecieć ciepłe. Wystarczy postój na światłach i już zaczyna lecieć zimne powietrze z nawiewów a jak ruszymy to znowu leci gorące jak jest ustawione na max. Pompa wody dobrze działa bo jest strumień pod korkiem od płynu. Silnik był już odpowietrzany przez kilku mechaników, płynu nie ubywa, nie kopci na biało, olej czysty czyli uszczelka wygląda ok. Auto ma instalacje gazową. Jak ktoś ma jakieś pomysły co może być powodem to będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano
Byłem u trzech mechaników i każdy stwierdził że jest dobrze odpowietrzony i nie to jest powodem. Czy mają racje to już nie wiem
Opublikowano

Już kupiłem z założoną instalacją lpg więc nie wiem jak było wcześniej. Ale wydaje mi sie że poprzedni właściciel też z tym zalczył.

Wydaje mi się że reduktor jest przed zaworem ale pewny nie jestem, nie znam sie za bardzo na tym. Reduktor jest po prawej z tyłu patrząc z przodu silnika i na górze.

Jeden z mechaników powiedział że może być za duży układ chłodzenia przez instalacje lpg i nie może przepchać tyle wody na wolnych obrotach...sam nie wiem co o tym myśleć

Opublikowano

Jeden z mechaników powiedział że może być za duży układ chłodzenia przez instalacje lpg i nie może przepchać tyle wody na wolnych obrotach...sam nie wiem co o tym myśleć

Takie pompy pchają po 11 litrów płynu w silnikch R6 z lpg.Skoro strumień jest to "pompuje"

Przy zamkniętym termostacje ma jeszcze łatwiej.

Sprawdź czy wirnik pompy nie jest pęknięty na trzpieniu ,wtedy nie obraca sie sie z ta samą prądkością co koło pompy.