Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z hamulcami, auto bardzo źle hamuje na mokrej nawierzchni a im wiecej sniegu i lodu tym gorzej, niedawno wymienilem klocki, przy mocniejszym hamowaniu słychac jakby tarcie albo obcieranie tarcz, ma to jakis zwiazek z systemem DSC ktory reaguje czule na takie warunki? :mad2:
Opublikowano
Tarcze na wykończeniu, klocki obcierają delikatnie o ranty ? Mało prawdopodobne, lecz możliwe. Ewentualnie zły dobór klocków hamulcowych. Na pewno nie wina układu DSC.
Opublikowano
Kolego jeżeli dobrze Ci hamuje na suchym a na śliskiej na wierzchni gorzej to chyba normalne. Nie wiem jaka jest rozbieżność u Ciebie ale gdy hamujesz na lodzie i odbija hamulec to nie masz praktycznie żadnych hamulców w tym momencie. Może niech ktoś nagra filmik jak to wygląda z zewnątrz i na pewno bardziej naświetli to sprawę. Hamulce mogą być za twarde do Twoich tarcz i taki jest tego efekt. Opony na mokrej nawierzchni też dużo dają masz zimówki z dobrym bieżnikiem powyżej 4mm ? Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam zimowki praktycznie nowe z konkretnym bieżnikiem ale tylko z tyłu, a na suchej nawierzchni tez czasem słychać nienaturalny dźwięk hamowania, nagram filmik i zobaczymy
Opublikowano
przy włączeniu sie abs hamowanie często jest głośniejsze z powodu że słychać pąpe abs i nie nalerzy popuszczać pedału hamulca gdy abs zacznie działać powinno sie go wciskać z dużą siłą a na śliskim zawsze droga hamowania będzie długa