Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem. Moje BMW strasznie "kopci"! Jak jadę za mną jest mgła. Turbina jest OK. Spadku mocy nie odczuwam. Widzę po ekonomizerze że dużo więcej pali. A silnikiem strasznie "szarpie" tzn cały się rusza. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
A jaki kolor ma ta mgła :?: Błękitny, biały, czarny :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
A jaki kolor ma ta mgła :?: Błękitny, biały, czarny :?:

No czarny nie, biały też raczej nie. Taki własnie błękitny.

Mechanik kupił tester (specjalnie :) ) w czwartek będzie mi sprawdzał końcówki wtryskiwaczy.

Opublikowano
Taki własnie błękitny.

Mechanik kupił tester (specjalnie :) ) w czwartek będzie mi sprawdzał końcówki wtryskiwaczy.

Jak na mój gust, puściły uszczelnienia osi wirnika turbiny, po stronie sprężającej. Wskutek tego olej smarujący łożyska turbosprężarki leci też do kolektora ssącego i dalej, do komór spalania. Stąd ta błękitna zasłona dymna. Ten defekt nie musi powodować spadku skuteczności turbiny :!:

Spróbuj zdjąć kolektor ssący (albo któryś z jego elementów), żeby zobaczyć co jest w środku. Jeżeli tłusty syf, to moja diagnoza jest trafna.

Jeżeli dolot będzie czysty, to w drugiej kolejności mogą to być wtryski. Tyle że wtedy widziałbyś raczej czarną chmurę za autem i wada nie pojawiłaby się nagle.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

NIebieski dym to oznaka iz olej dostaje sie do komory spalania.

Wtryskiwaczy nie masz co ruszac. Jezeli by byly uszkodzone (lub pompa) to walilby na czarno lub bialo.

Wydaje mi sie ze 130rapid ma racje. Padlo uszczelnienie turbiny.

To ze mechanik sprawdzal nie oznacza ze sprawdzil jej szczelnosc. A przy uszkodzeniu uszczelnien moc nie bedzie spadac.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
regenerowana turbina z gwarancja to koszt 800pln

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D