Skocz do zawartości

E39 M54 - cieknie z weza wspoamagania -wymiana - co i jak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w nowym roku

Od razu do rzeczy. Cieknie mi od spodu zbiorniczka wspomagania i wyglada ze sama zmiana obejmy na wezu raczej nic nie da. Wiec planuje wymienic od razy caly waz ktory drogi nie jest i miec z glowy. Mowa o tym tu Nr 14 z rysunku tego:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=DT22&mospid=47538&btnr=32_0723&hg=32&fg=20

Wszystko pieknie tylko zastanawiam sie jak ten waz odlaczyc od chlodnicy plynu ??? Czy ktos moze poratowac cenna wskazowka? Tak na oko jak patrze na to u mnie to nie wiem czy to mam jakos przekrecac i szarpac czy jak? Pytanie moze banalne ale nigdy tego nie robilem.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Cześć

Tu masz to nawet przystępnie objaśnione, nawet po samych fotkach dojdziesz co i jak jak masz trochę zacięcia i smykałki do mechaniki :cool2:

http://www.galhousephotography.com/E39.pdf

Po odkręceniu śruby (ostatnie zdjęcie z 2 strony powyższego pdf-a) wysuwasz waż z odkręconego uchwytu i ostrożnie wyciągasz z gniazda chłodnicy. Podczas wymiany oczywiście wymień o-ringi i opaski na nowe. Warto sprawdzić stan zbiorniczka czy nie ma pęknięć w okolicy króćców i wymienić uszczelkę przy nakrętce (uszczelka ta kosztuje grosze a jak wiadomo często płyn od wspomagania przeczy grawitacji) :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki wielkie :cool2:

Instrukcja rewelacja! Gorny oring z nakretki juz wymieniony bo tam tez lecialo co jak wiadomo jest wbrew prawom fizyki :D

Przyjrze sie temu jeszcze czy na pewno tylko jeden waz mam do wymiany zanim zaczne zamawiac.

O Tempora! O Mores!