Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam skromne pytanie chcialbym przyciemnic szyby w swojej bestii doslownie chodzi mi o wszystkie szyby z wyjatkiem przedniej czolowej, chce przyciemnic tylnie 75 a przednie 60% i tak mysle ile foli mi trzeba na szyby?? i jaka folie kupic najlepiej ? i jakich rozmiarach? myslalem o M3 czy to dobre folie sa z tego co czytalem to sa najlepsze ale chce wasze opinie uslyszec moze ktos przyciemnial tymi foliami i wie jak sie poddaja ?
Opublikowano
Za przednie przy kontroli zabiorą ci dowód, ale twoja decyzja :) 3m to chyba najlepsza folia, używałem jej( moim zdaniem najłatwiejsza we współpracy) choć sam przyciemnianie a szyb chyba bym się nie podjął.
  • 1 rok później...
Opublikowano
moim zdaniem najladniejsze przyciemnienie to wszystkie szyby 30 procent lub przod 20-30 tył 40 nie wiecej bo nie bedzie ładnie wygladać a wiem o czym mowie bo przyciemniłem przod 30 tył 50 i z tyłu jest za ciemno
Opublikowano
Według prawa przednie boczne oraz czołowa nie może mieć mniej niż 70% przepuszczalności światła. Wiec żeby nie mieć problemów przód możesz zrobić max 30% a tył to jak chcesz, nawet pomalować na czarno, Jeśli masz czujniki to jeszcze ujdzie, a jak nie to nie radzę za bardzo przyciemniać tyłu bo cofanie w nocy to jest porażka.
Opublikowano
Dodam do tego tyle ze tak jak kolega powyżej pisze i oprócz tego praktycznie przednich bocznych szyb nie można okleić z tego względu ze nawet przyklejając bezbarwna folie juz przekroczymy dopuszczalna normę tym bardziej ze szyby BMW sa juz fabrycznie przyciemnione delikatnie przynajmniej w coupé nie wiem jak w sedanie
Opublikowano
Witam, większość aut ma porobione już te 30% są to takie jakby wpadające w zielony lekki, ciężko mi to określić. Nie zwraca się uwagi bo w każdym samochodzie tak jest, oprócz starszych malacz 125p itd... :) Nie pamiętam dokładnie czy na turbo czy na necie widziałem filmik gdzie facet lepi folie na szybę taką, która jest ciemna na maxa a przy pomiarze pokazuje fabryczną przepuszczalność :) słyszał ktoś coś? i nie mówię tutaj o piecowym przyciemnieniu tylko o folii właśnie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Swojego czasu zawodowo zajmowałem się przyciemnianiem szyb i 3M wcale nie są najlepsze. Do przyciemniania wybierzcie sobie folie serii sun-gard lub armorlite. Profesjonalne folie z bogatą paletą kolorów i dużą ilością stopni zaciemnienia.

Co do aplikacji.... Kolego jeżeli tego nie robiłeś to tylko zepsujesz materiał. Obecnie sam nie podjąłbym się oklejania u siebie - brak wręcz sterylnych warunków i brak odpowiednich narzędzi. Pamiętaj też o tym że folia rozciąga się tylko w jednym kierunku. Np. chcąc okleić tylną szybę musisz kupić bryt z długości rolki, a nie z jej szerokości.