Skocz do zawartości

BMW e39 M47 2003 rok - Problem z przyspieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!

Po raz kolejny zwracam się z prośbą do bardziej zaawansowanych i doświadczonych użytkowników bmw i proszę o poradę. Otóż moja M47 136 km jakiś czas po regeneracji pompy paliwa (vp 44) zaczęła wariować. Średnie spalanie na komputerze wzrosło o ok. 1,5 litra, ale co gorsze pojawił się inny dziwny objaw. Gdy silnik rozgrzeje się do swoich 90 stopni i jadę jednostajnie na 3, 4 lub 5 biegu, przy obrotach oscylujących w granicach 2000, po chwili bmw gdy chcę przykładowo kogoś wyprzedzić, nie chce przyspieszyć. Trwa to chwilę, jednak gdy zredukuję bieg i obroty wskakują na poziom ok. 3000, samochód zaczyna normalnie jechać i przyspieszać jak należy. Nadmieniam, że gdy nie jadę jednostajnie, ekonomicznie i co chwilę przyspieszam, zwalniam, to w/w objaw nie występuje. Odnoszę takie wrażenie, jakby jadąc jednostajnie, coś się przycinało, a gdy silnik przy redukcji wskakuje na wyższe obroty, to "coś" się odwiesza i samochód pięknie przyspiesza. Czy ktoś z obecnych na forum miał podobny objaw? Czy ktoś wie może co to może być?

pozdrawiam i błagam o pomoc

Opublikowano
Standardowo zacząłbym od podłączenia auta pod kompa, a jak tam nic nie będzie to udać się do zakładu tam gdzie robili ci pompę (jeśli to gdzieś w okolicy). Nie wiem co by Ci tu więcej podpowiedzieć :?

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
Po głowie chodzi mi turbina i to że to coś w niej się przycina gdy samochód jedzie dłużej na stałych obrotach, a później gdy przychodzi pora na przyspieszenie, to "coś" się odwiesza przy wyższych obrotach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym sprawdził sterowanie podciśnieniowe turba, szczelność przewodów, czystość filterka na zaworku sterującym, czy gruszka turbo działa bez zacięć, etc.
  • 1 miesiąc temu...