Skocz do zawartości

Wymiany filtrów olejów itp po zakupie X3 3.0D-pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie mam takie pytanie, ponieważ zakupiłem niedawno auto to chciałbym powymieniać w nim filtry płyny itd. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Nie wiem jaki olej jest w silniku, przebieg 197000km (prawdziwy) co proponujecie zalać? Miałem E60 z silnikiem 3.0D i przy przebiegu 340000km lałem Castrola 5w30 i nie brała nawet grama.

2. Ile oleju wchodzi do silnika 3.0D 204kM ?

3. Separator oleju chyba też raczej wymienić? Wymieniać cały separator czy tylko filterek znajdujący się w środku? Są jakieś objawy niesprawnego separatora?

4. Wymieniać oleje w dyfrach, rozdzielaczu, skrzyni itp?? Jeżeli tak to jakie w poszczególne urządzenia?

Ponadto oczywiście wymieniam filtr oleju, paliwa, powietrza i pyłkowy. Oraz oba termostaty.

Opublikowano

ASO BMW zaleca castrol 5w30 ale ja wlałem schell 5w30 bo dostałem na promocji jeżeli auto eksploatujesz w normalnych warunkach i wymiana co 10 tys. to każdy firmowy nie będzie zły mam ten sam silnik

Do tego silnika wchodzi według instrukcji obsługi 7,5 lit

Separatorem nazywasz odmę ? jak starego typu to wymien na nową bez filterka albo wymien filtr do twojej decyzji

na temat x-DRAIV - możesz wymienić olej ale musisz zrobic po tem adaptację skrzynki najlepiej olej z ASO drogi ale pewny i wchodzi tylko litr

jeżeli chodzi o skrzynie jak masz automat to opinie są podzielone poczytaj posty na ten temat

w dyfrach nie wiem ja nie wymieniałem robię małe przebiegi w roku

nie wiem czy wymieniasz termostaty profilaktycznie czy masz jakieś objawy w tym silniku są dwa i najczęściej pada ten EGR tak było u mnie

i u większości kolegów z problemem nie dogrzania silnika

Opublikowano
Ok, dzięki. Separator (odmę) już zamówiłem kompletną do tego wszystkie filtry oraz Catrola 5w30. Termostaty też zamówiłem oba gdyż wskazówka na desce podnosi mi się ledwo nad niebieskie pole, przy dłuższej jeździe po mieście jest deko lepiej ale w takim samochodzie nie powinno się marznąć hyhy :) W sumie nie jest źle z kosztami, u kumpla po rabatach wszytko dostałem za około 800zł a będzie spokój. Co do olejów w skrzyni, dyfrach i rozdzielaczu na razie się wstrzymuje, nic się nie dzieję to nie ruszam. Przynajmniej na razie. Skrzynie mam manualną.