Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie że się da, tylko zależy czego wymagasz od webasta.

Wydaje mi się że najprościej pójść w stronę analogowego sterownika, piec we fabryczne miejsce, węże wodne szukasz od diesla i wpinasz się w zasilanie nagrzewnicy tak jak w ori.

Piece diesel a benzyna są inne, palnikiem się różnią, także patrz na naklejkę na piecu co tam pisze.

Mocowanie wszystkie powinny być, ew. trzeba wybić we wnęce koło serwa 2 otwory na węże wodne.

Najprościej zdjąć nadkole i zobaczyć jak to wygląda od środka.

Jak chcesz żeby działało jako dogrzewacz, to można to rozwiązać tak jak oryginalnie montowali poprzez czujkę która poniżej 5 stopni zwiera, i po zapłonie odpala webasto, jak chcesz grzanie wnętrza to masz opcję z zegara, z pilota, lub zwykły przycisk, sterownik pieca ma wyjście +12V po odpaleniu którym przez przekaźnik wzbudzasz panel klimatronika i wszystko ładnie grzeje. :wink:

Chyba że chcesz mieć to tak jak oryginalnie, że sterownik silnika odpala webasto, a ogrzewanie wnętrza masz ustawiane z radia/navi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piec benzynowy najlepiej ze sterownikiem analogowym, koniecznie z pompką wody (inaczej może pracować tylko jak dogrzewacz silnika w czasie jazdy, co w benzyniaku nie jest aż tak konieczne).

Pompka paliwa (ta co pod podłogę idzie).

Rurkę ssącą do baku (od diesla powinna być okej, na realoem szukaj przy baku)

Przewód gumowy do paliwa, ja wiem, z 5m, nie pamiętam średnicy, 4 opaski (w ori masz kawałek guma, potem kawałek metal, potem znowu guma, ale ja zrobiłem na gumie i też jest ok).

Wydech webasto, taki kawałek rurki z puszką, też obadaj na realoem jak wygląda, w osłonie pod progiem będziesz musiał chyba dziurkę pod wydeszek podciąć, ale to akurat bajka.

Uchwyt pod webasto, taki śmieszny wieszak, przykręcasz za nadkolem, na tym wieszasz dopiero piec, na schematach wszystko zobaczysz, możesz szukać po dieslu, wizualnie wszystko to samo.

Kawałek takiej rury gumowej na dolot do pieca, ja akurat tego nie mam, gdzieś się zapodziało.

Węże gumowe które idą od pieca w górę, później masz 2 takie metalowe, je się przykręca do karoserii od strony wnęki serwa, później masz dalej 2 węże którymi wpinasz się w obieg (na jednym jest odpowietrznik).

Do tego wiązka elektryczna (albo lecisz ze schematów, albo kupujesz gotowca).

I tutaj już wybierasz, możesz kupić zegar który montujesz w aucie, i ustawiasz godzinę startu pieca, lub pilot (droga sprawa), ewentualnie kupujesz radiolinie na 12V i masz pilot za 70pln (ale o trochę mniejszym zasięgu) tak jak ja u siebie zrobiłem. Oczywiście możesz mieć i zegar, i pilot, czy nawet odpalanie sms, wszystko od ciebie zależy.

Opublikowano

mam ten sam silnik myslalem o tym ale poddalem sie, bo boje sie ingerecji w układ chłodzenia bo to kolejny detal ktory moze sie rozszczelnić i utrudnić jazde, tak jak np reduktor gazu.

na allegro sa od 300-500zl ale widze ze elemntow dodaktowych jest duzo i pewnie kwota łączna wyniesie ok 1000zł.

co daje dogrzewanie auta podczas jazdy? to nie głupota?

u mnie mialoby to sens gdybym wlasnie mial cieplo tez i w środku,

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
co daje dogrzewanie auta podczas jazdy? to nie głupota?

Zmienił byś zdanie jakbyś chwilę dieslem w zimie pojeździł.

W benzynie aż takiego znaczenia to nie ma, bo szybko się silnik grzeje, ale piecyk może ci ładnie zagrzać auto zanim go odpalisz.

W1000 to na luzie się zamkniesz.

Ja nowy piec złożyłem z części, nie kupowałem kompletu, tylko każdy element z osobna, taniej wyszło.

boje sie ingerecji w układ chłodzenia bo to kolejny detal ktory moze sie rozszczelnić i utrudnić jazde

Idąc tym tokiem myślenia, to najlepiej wywalić z auta nagrzewnicę bo też może się rozszczelnić i jeździć w futrze zimą.

W tych autach akurat fabrycznie montowano webasto, także dużo elementów jest pasujących p&p, jest miejsce na to, ogólnie nie jest to problematyczne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zachętę powiem że ja złożyłem wszystko za jeden dzień, więc nie jest źle :wink:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja myślałem o webasto, ale znalazłem coś takiego: www.podgrzewaczesilnika.pl/, to zdaje się konkurent DEFY

To taka elektryczna grzałka, ale z pompą (w przeciwieństwie do grzałek wkładanych w blok silnika). Warunek - trzeba mieć gniazdo 230V przy aucie (czyli parkowanie za własnym płotem). Ja taką możliwość mam, więc będę to instalował na przyszłą zimę (na tą już nie zdążyłem) i dołożę też nagrzewnicę wnętrza.

Oczywiście jak nie ma gniazdka, to jest problem, ale u mnie 99% sytuacji, w których odmrażam auto, to skrobanie szyb pod domem, więc w pozostałych sytuacjach poradzę sobie "tradycyjnie".

Zaletą jest mega prosty montaż i jest w miarę tanie, podejrzewam też że bezproblemowe (nie znalazłem niestety żadnych opinii w sieci, chociaż wiem, że w Skandynawii wiele aut ma takie urzadzenie na pokładzie).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Grzałka jest prosta, łatwo ją założyć, ale właśnie problematyczne jest gdy zabraknie gniazdka sieciowego.

Dlatego wolę jednak webasto. :wink:

Opublikowano
Ja myślałem o webasto, ale znalazłem coś takiego: http://www.podgrzewaczesilnika.pl/, to zdaje się konkurent DEFY

To taka elektryczna grzałka, ale z pompą (w przeciwieństwie do grzałek wkładanych w blok silnika). Warunek - trzeba mieć gniazdo 230V przy aucie (czyli parkowanie za własnym płotem). Ja taką możliwość mam, więc będę to instalował na przyszłą zimę (na tą już nie zdążyłem) i dołożę też nagrzewnicę wnętrza.

Oczywiście jak nie ma gniazdka, to jest problem, ale u mnie 99% sytuacji, w których odmrażam auto, to skrobanie szyb pod domem, więc w pozostałych sytuacjach poradzę sobie "tradycyjnie".

Zaletą jest mega prosty montaż i jest w miarę tanie, podejrzewam też że bezproblemowe (nie znalazłem niestety żadnych opinii w sieci, chociaż wiem, że w Skandynawii wiele aut ma takie urzadzenie na pokładzie).

W Skandynawii 90% aut jest wyposażone w podgrzewacze na 230v.Nawet na parkingach przy każdym stanowisku są stacje to podłączenia się wiec musi to działać .