Skocz do zawartości

Bmw E91 320d Problem z rozruchem w zimę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy mój problem z odpalaniem może być związany z uszkodzonym przepływomierzem jak zdiagnozował mój mechanik ??? Tak mu wyszło po podłączeniu do komputera ( Ista ) .Świece żarowe ok filtr paliwa nowy.

Na filmie wszystko widać .https://www.youtube.com/watch?v=x5lWPApUvk8

Opublikowano

jak stwierdził ze świece ok?? moim zdaniem trzeba przyjrzeć się dla sterownika świec żarowych... dymi przy takim odpalaniu??

ps. paliwo świeże czy jeszcze letnie??

Opublikowano
  • Autor
Mechanik powiedział ze nie ma zadnego błędu od świec i od modułu grzania świec . Paliwo jest zimowe . Gdyby świece nie grzały wogule by nie załapał jesli by zapalił to nie równo by chodził przez jakie 10 sek. a on zapala i gaśnie . Ciekawi mnie tylko czy przepływomież steruje i wysyła sygnał do ecu o podwyżaniu dawki na zimnym silniku. Wiem też ze jest walniety bo skrzynia biegów podcina biegi troche a przepływka jest też w pewnym stopniu za to odpowiedzialna.
Opublikowano

świeca/świece...

To jest objaw padniętych świec. Gaśnie dlatego bo ecu widzi zwiększającą prędkość obrotową ale w komorze jest nadal za zimno żeby silnik zagadał. Odpala w końcu za którymś razem bo po przez takie chechłanie wzrasta temp.

Aaaa i sprawdzanie świec nie polega na tym, że podajemy kabelkiem + i jak iskrzy to znaczy, że świeca dobra ;)

Opublikowano
  • Autor
Tez mi się wydaje ze to świece stawiałem na to od początku . Tylko ze na komputerze nie ma błędu świec a ten mechanik nie sprawdzał ich manualnie tylko podpioł kompa i powiedział ze świece są ok.Kazałem sprawdzić każdą świece zeby wyjął ale on powiedział ze nie ma sensu skoro w ecu nie ma błedu świec żarowych. Tylko ze jak są spalone i moduł poda napięcie to według mnie błędu nie będzie.Chyba że się mylę...
Opublikowano
a może klapa gasząca
Opublikowano
  • Autor
Wymieniłem drugi raz filtr paliwa tylko ze u drugiego mechanika gdyż nie mam pewności czy poprzedni mechanik mi go wymienił ponieważ jak go teraz wyjeliśmy to cięzko w te stary niby wymieniony jest dmuchnąć czyli paliwo leciało z bardzo dużym oporem . Nie wiem czy te filtry tak mają ale wymieniłem na drugi . Ten nowy co był wyjęty z pudełka bez problemu jak się dmuchnie to jest normalna przepustowość . Na kompie były takie błedy : 19344 Kontrola ciśnienia rail w czasie rozruchu nie prawidłowe działanie.