Skocz do zawartości

Przywitanie i ciezkie pytanie:]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poniewaz jestem nowy witam wszystkich:) Sprawdzalem juz w wyszukiwarce i znalazlem troche rzeczy ale dla mnie to jeszcze zamalo:] Szukam poluje na E39 540i oczywiscie w manualu,narazie zadnego sensownego okazu nie znalazlem:( otoz czy godna rozwazania jest ta: http://www.allegro.pl/item98348580_super_bmw_5_super_moc_tanio_zobacz_.html włascieciel twierdzi ze ma 240tys przebiegu 225tys z ksiazka ,rok w polsce ,auto uderzylo tylnim bokiem chyba w slupek i mialo robiony blotnik wahacz i cos tam jeszcze ,felga jest uszkodzona i trzeba jechac na ustawienie zbieznosci...sam niewiem
Opublikowano

Ze zdjec nikt Ci raczej niczego rozsadnego nie wywrozy.

Najlepiej niech wlasciciel po prostu ustawi zbieznosc i wyprostuje felge na wlasny koszt - przeciez to nie kosztuje majatku.

A potem zrob dokladny przeglad w ASO BMW, szczegolnie pod katem uszkodzen powypadkowych.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
Byloby najrozsadniej ,hmmm interesuje mnie opinia uzytkownikow 540i na co mam zwrocic uwage i ogolnie wrazenia z jazdy ,bo chociaz wole e39 to sie zastanawiam nad E36 328i cabrio...
Opublikowano

Co prawda nie mam ani jednego ani drugiego ale powiem co przeszedlem. W styczniu nagle musialem kupic auto - mialem do wyboru 540i albo cos innego ( bardzo podobaly mi sie na ulicy - e36 coupe lub mercedes c a konkretnie c230 kompressor). Po pierwsze 540 w polsce jak szukalem to albo od razu uczciwi sie przyznawali bylo bite, albo handlarze wpierali nowka-niesmigany na nich jedynie zmarnowalem czas i kase na podroze. Nie raz mialem ochote takiemu natluc ale stwierdzilem szkoda nerwow na idiotow. Auto jednak moim zdaniem mimo fajnych osiagow nie ma tego czegos i dlatego ostatecznei postanowilem kupic to co sprawia wrazenie autka sportowego czyli e36 coupe 328. I nie zaluje kompletnie wyboru autko co prawda ma srednie osiagi jednak ma fajny wyglad a poloneza w miare latwo lyka ;-). Kolejnym autkiem chyba bedzie e36 coupe m3. Inna sprawa masz bardzo duza rozbieznosc i mysle wiekszosc rozsadnych ludzi cabrio traktoju jako trzecie czy chociaz drugie autko w domu... Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie.

Jesli chcesz kupic autko powypadkowe to powiem ci tak mnie kiedys w punto walna koles jadac 20-30 km/h z zewnatrz i wewnatrz wygladalo bardzo niewinnie - rachunek wyniusl nie pamietam doklanie ale ponad 5 000zl. Musisz sie przwyczaic w ogloszeniu czesto jest autko delikatnie drasniete (czytaj czolowka z tirem ;d ) koszt naprawy 100zl a tyle to kosztuje wymiana klockow w samochodzie ;-). Z innej beczki moze lepiej isc w koszta i zrobic cos jak nalezy a nie wyklucic sie z handlarze i on pol auta sprayem pomalauje a za 3 miesiace i tak bedziesz msuial wszystko robic jeszcze raz... To samo dotyczy problemow z silnikim jak ktos mowi drobnostka to mu powiedz aby sam to zrobil jesli naprawa taka tania i latwa :-)...

Opublikowano

Witaj

Samochód jest juz bardzo dlugo na allegro.

Jak bylby warty uwagi (czyt. we wlasciwym stanie) to za te 26 kPLN juz dawno bylby kupiony...

Opublikowano
  • Autor
Hmmm ja sobie to tlumaczylem tym ze ,malo osob jest zainteresowanyh ta pojemnoscia:d a moze ktos go ogladal?
Opublikowano
  • Autor
I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi:] jako wielki maniak adrenaliny biore tez pod uwage E36 M3 po 1995 roku (3.2 321KM) ,wiec pytanie jest takie co lepsze 540i czy E36 M3?
Opublikowano
I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi:] jako wielki maniak adrenaliny biore tez pod uwage E36 M3 po 1995 roku (3.2 321KM) ,wiec pytanie jest takie co lepsze 540i czy E36 M3?

Ponownie powtarzam porownujesz w zasadzie dwu osobowe auto z limuzyna. Jesli pytasz co ma szybszy sprint 0-100, 0-200, 0-250 wygrywa m3. Na zakretach ze wzgledu na sztywnosc nadwozia tez wygra m3. Jesli bedziesz chcial jechac w 5 osob nad moze wygra 540i. Jak lubisz komfort tez wygra 540i. W zasadzie chcac przewiezc cokolwiek tez wygra 540i. Jesli pyutasz o elastycznosc to musisz sprawdzic w danych ale tutaj raczej bedzie porownywalnie. Ja do mojej coupety nie zmiescilem raz pudla z komputerem...

Jezeli oba auta chcesz kupic w cenie ponizej 30k to zadne z nich nie jest warte uwagi. e36 m3 w dodatku z silnikiem 3.2 w stanie wartym uwagi zaczynaja sie od(od ma tutaj bardzo duze znaczenie) 10 000- 15 000 euro podobnie e39 540i. Po sprowadzeniu i oplatach wyjda jakies 45-50k.

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Cześć, ja mam 540i z 1999r. Kupiełem ten samochód 3 lata temu, przejechałem nim ok. 80tys. km. Na lato mam koła 17" ( przód 235/45 tył 255/40 ) zima 16". Można jeździć tym samochodem super szybko ( jeździłem po autostradach 250 km/h spalanie 25l/100km ) jak i bardzo oszczędnie ( na trasie do Białegostoku 8.8l/100, prawie pusta droga i był to eksperyment ). Normalne spalanie w mieście to od 14l w górę, a na trasie od 10l. Jazda jest bardzo komfortowa ( jedynie na trasie gdy są koleiny to samochód sie "ustawia" szczególnie na hamowaniu ). Przegląday i naprawy robię w ASO. Koszta są porównywalne z innymi samochodami które miałem ( Omega, Volvo ). Sporo jeździłem też w zimie na Bemowie u Wróbla ( taka szkoła jazdy ) i zachowanie samochodu jest rewelacyjne!! Jazdy między słupkami w lecie udowodniły, że do takiej zabawy 540 jest nieststy zbyt ciężka. W ciągu tych 3 lat robiłem Vanosa, wymieniłem praktycznie cały układ chłodzenia, sprzęgło, elementy zawieszenia ( różne ), pompę wspomagania, jakieś czujniki ABS ( ale to sam urwałem w zimie ), duuużo opon ( letnich ). Samochód który kupiłem był lekko walnięty z przodu ale nie było z tym tragedii. Koszty ubezpieczenia są też spore. Moje wnioski są taki: mocne samochody są naprawdę gone polecenia ale trzeba baaaardzo starannie wybierać używany ponieważ koszta napraw mogą być ogromne ( jest masa rzeczy które się szybko zużywają gdy ma się 286KM i 420 nm ). Cena zakupu ma znaczenie drugorzędne LICZY SIĘ GŁÓNIE STAN konkretnego egzemplarza!! Życzę udanych zakupów.
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Panowie, co można powiedzieć o samochodzie na podstawie 2 zdjęć?? Polecam wróżki.