Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie z góry przepraszam moderatorów jeśli dany temat jest źle sformułowany.

Panowie mam problem

A wiec zakupiłem e36 w bardzo dobrej cenie z silnikiem M52(Ale niestety silnik był padnięty)

i zakupiłem silnik z e39[vin gr17862] z całym osprzętem wiązką(Stacyjką,ews)

Silnik wymieniłem jest już wsadzony do e36.teraz została kwestia elektroniki i tutaj mogę liczyć tylko na waszą pomoc, mam nadzieję ze mi pomożecie

Mam kilka problemów w e36 kosta z kompa była szeroka

w e39 jest parę kostek....ale pytania dotyczą :

zacznę od początku

W e36 mojej był komputer SIEMENS 5wk9 022 DME ms41.0 1.427 707 wymiana będzie na komputer od e39 Siemens DME ms42 5wk9037 7 505 255

(CHCE SIE wpiąć w instalacje samochodową od e36)

z kompa została mi kostka z uciętymi kablami i zastanawiam gdzie się nią wpiąć

Kostka ma oznaczenie AMP2-828 879-1 Bmw 1.378 137 (Wylatuje z niej 5kabli) gdzie je podpiąć pod moją instalacje pod maską.

Kolejny i moim zdaniem najważniejszy problem to PIN-4 z komputera wychodzi 40pinowa kostka o oznaczeniu : 965495 8 pa gf 30 amp 96 72 86 *z niej leci 20kabli (obstawiam ze to właśnie jest główne sterowanie silnika aczkolwiek mogę się mylić) w e39 te kable leciały do środka

no i jeszcze została kwestia ews jak podmienić ews z e36 na e39 (Szukałem magika co mi ściągnie ews z kompa od e39ale niestety nie znalazłem jedynie potrzebują całe auto,a auto teraz jest uziemione a e39 dawno nie ma)

EWS w e39 miał oznaczenia :

61.35-6 905 668

110 187

05393244

HW 03 SW 08

bakom 94.0580k.p

Mpt 1337

ALR 9437

ICP 050TC-95

Z tego EWS leci jedna kostka z 13cienkimi pinami

3grube piny

(które kable podpiąć i jak to połączyć z moją instalacją)

Która kostka odpowiada za pierścień wokół kluczyka i z którym pinem z kostki do kompa jest to spięte?

|

Stary EWS : od e36 posiada oznaczenia

61.35-8 362 33

bakom 0580 k.p

alr 9437

mpt 1337

Hw 021795

25811510

Które kable z kompa lecą do OBD i z jakimi pinami jakie kabelki połączyć?

Czy muszę ingerować w puszę z bezpiecznikami?Obstawiam ze właśnie kostka z 4go pina będzie podpinana w do pinów od e36 tylko niestety nie posiadam żadnych wiecej informacji,aczkolwiek moge się mylić.

(posiadam całą wiązke z e39 nawet z środka ale niestety jest pocieta gdyż stary właściciel chciał to wypalić na złomie)

Najważniejsza jest kwestia odpalenia....możę ktoś przerabiał podobny temat i mi pomoże?

bardzo proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I po co sobie życie komplikować nie lepiej było kupić goły słupek b28 na pojedynczym vanosie?

Na turbobmw ktoś ostatnio męczył podłączenie EWS3 to zajrzyj i poczytaj.Jest tam forumowicz o nicku forti i bez problemu usunie ews choć lepiej go zostawić.

Ta kostka z 5 kablami to do jakich pinów idą te kable?Bo pięć kabli to mi nic nie mówi.Mówimy o gniezdzie 9 pinów.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
I po co sobie życie komplikować nie lepiej było kupić goły słupek b28 na pojedynczym vanosie?

Na turbobmw ktoś ostatnio męczył podłączenie EWS3 to zajrzyj i poczytaj.Jest tam forumowicz o nicku forti i bez problemu usunie ews choć lepiej go zostawić.

Ta kostka z 5 kablami to do jakich pinów idą te kable?Bo pięć kabli to mi nic nie mówi.Mówimy o gniezdzie 9 pinów.

Odpowiadam na twoje pytanie....dlaczego taki silnik? gdyż za silnik + skrzynia + cały osprzęt + wiązki wszystkie przewody zapłaciłem 1tyś.

Właśnie ta kostka z 5-kablami jest ucięta.... (Kostka ma oznaczenie AMP2-828 879-1 Bmw 1.378 137 (Wylatuje z niej 5kabli) gdzie je podpiąć pod moją instalacje pod maską.)

zdj : Dokładnie ta biała wtyczka ; https://imageshack.com/f/1nbmw1orgp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego link nie działa ale wiem o jaką wtyczkę biega.Niestety nie miałem doczynienia z takim silnikiem i jak mi nie napiszesz gdzie biegną te kable to nie pomogę.

Tu masz taki sam temat wystarczy sie zalogować

http://www.turbobmw.pl/viewtopic.php?f=8&t=4311&hilit=swap

Opublikowano

Dziękuje kolego za zainteresowanie,słuchaj potrzebował bym rozpiskę pinów z kostki http://i.imgur.com/dBTYxFJ.jpg

oraz rozpiskę pinów gniazda 4go z komputera siemens ms42

http://i.imgur.com/4ojaxk6.jpg

to jest podstawą u mnie.bardzo proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz rozpiskę pinów gdzieś po środku

http://koti.kapsi.fi/~postimies/BMW/E39_M5/files/E39_Service_Manual.pdf

Co do złącza to niestety złącze x20 nie jest opisywane w schematach.Szukaj w google pod hasłem x20 m52

• 1 miesiąc temu...