Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy forumowicze :)

Posiadam w swojej E90 bez navi, radio professional niestety bez bluetooth i obsługi USB co jest dla mnie ważne. Postanowiłem zmienić radio na inne

mam już sprzęt marki Pioneer do którego zakupiłem okablowanie które pozwoli sterować z kierownicy pewnymi funkcjami. niestety w wiązce jest długi żółty kabel z bezpiecznikiem który należy podłączyć do stałego "plus-a +". Kabel ten wygląda tak jakby był przyszykowany dokładnie do wpięcia się "GDZIEŚ" pogooglowałem dzisiaj trochę i nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Jedyna pożyteczna informacja to ta że jak będe potrzebował "plus +" po statyjce to należy sie podpiąć pod kabel w gnieździe od zapalniczki. Nie ma nigdzie dokładnego i pewnego info gdzie podpiąć się jeżeli chcemy mieć stały pewny "plus +".

Jedyne wyjście jakie mi się nasuwa to pociągnięcie stałego plusa wprost od akumulatora, co generalnie jestem skłonny zrobić przy okazji przeprowadzania kabla czincz RCA ale akumulator jest w bagażniku a radio z przodu i jakoś mi się to w głowie nie mieści, że aby mieć stały plus przy radiu to trzeba ciągnąć 3 metry kabla przez całe auto. Czy mógłby mi ktoś tu napisać, poradzić, podać jakiś schemat czy "cuś" gdzie się podpiąć w okolicach radia aby mieć stały "plus".

z góry dziękuję :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hehe mam ten sam problem, znalazlem na e90post.com info, ze stale napiecie jest na bezpieczniku nr 2 ale nie sprawdzilem tego, bede dlubal w weekend. A Ty poradziles sobie jakos ?
Krzysztof
Opublikowano
Poradziłem sobie. :D generalnie to kable które kupiłem, aby mieć przejście z oryginalnej wtyczki na iso, miały dołożony żółty przewód który należy pociągnąć do schowka gdzie jest skrzynka z bezpiecznikami. http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=809672 wedle tego forum zrobiłem to tak że pociągnąłem ten żółty kabelek do skrzynki i wpiąłem w któryś z wolnych pinów i działa tak jak ma to być.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A mozesz napisac konkretnie, w ktory wolny sie wpioles ? Nie gubi ustawien radia i nie rozladowuje aku? Zamowilem taki rozgaleznik do bezpiecznikow ale przyjdzie pewnie po swietach a jutro chcialem to sobie podlaczyc.

Mod. 27.12 Dziś podłączyłem sprzęt kabel zasilający dałem bezpośrednio do aku, zobaczę czy nie będzie rozładowywać. Jaki sprzęt kupiłeś ? Wyświetla na ekranie zbliżanie się do przeszkody z PDC-bez kamery i dane z panelu klimy ? W instrukcji Pioneera niby jest napisane, że powinien ale nie wiem czy ten zestaw connects2 co mam u siebie ma pełną integrację z CAN czy tylko na pikanie z PDC i sterowanie z kiery bo to ładnie działa.

Krzysztof
Opublikowano
w linku który wkleiłem . w poście 6 jest zdięcie skrzynki bezpieczników. na zdięciu widoczna jest łapka/szczypce do wyciągania bezpieczników. nad tą łapką są zielone 10a bezpieczniki , 2 rzędy po trzy w tym jednego brakuje i to właśnie tam wpiąłem się tym kablem w miejsce tego brakującego bezpiecznika. co do zestawu connects2 to mam ten zestaw do obsługi radia z kierownicy. do tego aby działały komunikaty dzwiękowe i czujniki parkowania trzeba mieć rozszerzony zestaw o specjalny moduł który kosztuje dość dużo kasy i narazie się wstrzymałem z jego zakupem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam ten zestaw z pdc czyli ten za 130 funtów. Myślałem, ze można będzie wyświetlać info jak w ori navi z czujników pdc nie tylko sam dźwięk ale tez wizualnie i info a klimy czyli temperatury utd ale pisałem do firmy w której kupiłem dynamicsounds i niestety te zestawy tego nie oferuja. W sumie i tak będę pewnie kupował kamerkę cofania wiec to nie będzie potrzebne. Samo radio i tak ma full opcji, pełna integracja ze smartfonami ( appmode, apple carplay ) także nie narzekam i ori navi BMW nawet CIC to szmelc w porównaniu z tym co teraz mam, jeżeli chodzi o zestaw multimedialny.
Krzysztof
Opublikowano
Chciałem kupić ten rozszerzony zestaw za te 130 ale uważam że to jest trochę przesada, po za tym dość krótko używałem auta i nie zdążyłem się przyzwyczaić do tego czujnika parkowania więc nie ubolewam nad jego stratą. Jest za to jeden plus braku podłączonego pdc , a mianowicie nie ma tych cholernie wk?*$#@¥%cych komunikatów dzwiekowych które uruchamiają się prawie do wszystkiego. Co do radia to na chwilę obecną mam starego jak na ówczesne czasy Pionieer'a DEH 7200sd którego mam prawie 5lat i swoją funkcjonalnością i obsługą formatów bije na łeb te wszystkie badziewia które Bmw ładuje do swoich wozideł :) myślę jeszcze nad zmianą głośników i może radia na inne ale to już są długoterminowe plany na przyszłość.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, czy moze mi ktos powiedziec dokladna nazwe albo podeslac linka jak wyglada ten modul PDC? Mam nowe radio i tez chce podlaczyc tak zeby czujniki parkowania dzialaly ale ciezko znalezc to gdziekolwiek :roll: