Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

A więc postanowiłem założyć instalacje gazową i przed tym poprosiłem gazownika o sprawdzenie czy są jakieś błędy jako że nigdy tego nie robiłem od kupna i wyszło:

P0101 Błąd przepływomierza

P0110 Błąd czujnika temp. zasysanego powietrza (chyba znajduje się w przepływomierzu)

P0410 System wtrysku powietrza wtórnego - usterka

P0420 System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu

Co do pierwszych dwóch błędów to mam swój typ ponieważ kiedyś odłączyłem przepływkę aby zobaczyć czy będzie różnica w pracy silnika i te błędy mogły zostać, ale dwa pozostałe błędy to nie mam pojęcia przy jakiej usterce się one objawiają. Trochę mnie martwi błąd katalizatora bo nie jest to tania zabawka.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zaworu odmy. Przeczytałem kilka tematów i zdania są podzielone czy jak korek wlewu oleju jest lekko zasysany to odma jest padnięta czy tak ma właśnie być. U mnie lekko zasysa korek (bardzo lekko) i zastanawiam się czy do wymiany.

Pozdrawiam i liczę na pomoc bardziej doświadczonych użytkowników naszych Beemek :)

Opublikowano
Co do przepływki,to napewno musisz skasować.Jeśli pojawią się znów,to przepływka do wymiany.Z sondą to może być wina instalacji lpg.A te powietrze wtórne to może chodzi o pompe vacum? jest podłączona do zaworu egr.
never again N46
Opublikowano

Błędy zostały odczytane przed założeniem instalacji gazowej, teraz są skasowane i jak zrobię troszkę kilometrów to sprawdzę czy powróciły.

Pompa vacum czyli ten wentylator który tłoczy powietrze w spaliny? Jak sprawdzić czy poprawnie działa? Można to w ogóle wyłączyć bez żadnych konsekwencji?