Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jaki gwint jest na wtryskach od tdsa? M24 na pewno ale jaki skok? Może ktoś z was wie gdzie mogę dostać tuleje naprawcze tego gwintu.
Opublikowano

Dla potomnych

Gwint wtryskiwacza to M24/1,5 . Jedyne tuleje naprawcze jakie można dostać to M24/2 i lipa.

Ale wystarczy zwykły gwintownik 3/4 cala , nagwintowana rurka 3/4 cala i gwintownik M24/1,5 Sprzęt już zamówiony po świętach zaczynam zabawę i zrobię kilka tulejek na zapas. Większość mówiła o wymianie głowicy lub wklejeniu wtrysku . wymiana głowicy to łącznie koszt 800zł z głowicą . Naprawy na klej nie polecam ( inna rozszerzalność cieplna niż metalu efektem czego jest głośne bum po zagrzaniu silnika ( nawet nie wyjechałem z garażu).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem dać znać jaki efekt końcowy .

Musiałem kupić

-gwintownik R3/4 cala 40zł

-gwintownik M24/1,5 65zł

-klej do gwintów czerwony (najmocniejszy) 8zł i niebieski ( słabsza siła wiązania)też 8zł

-rurka z gotowym gwintem zewnętrznym 3/4 cala

Robota

Gwintownikiem 3/4 nagwintowałem w głowicy otwór wtrysku

W rurce nagwintowałem gwint M24/1,5

Obciąłem 1 cm rurki i miałem już gotową tulejkę naprawczą

Gwint wtrysku nasmarowałem klejem niebieskim i nakręciłem tulejkę , jak klej wysechł to gwint w głowicy nasmarowałem klejem czerwonym i wkręciłem wtrysk po wyschnięciu pozakładałem odpływówki i auto gotowe do jazdy.

Przed gwintowaniem głowicy należy wykręcić szpilki od kolektora bo przeszkadzają przy gwintowaniu.

Może się komuś kiedyś przyda ( oby nie musiało ale nigdy nic nie wiadomo)

Opublikowano
Dokładnie , jak masz jakiś upierdliwy gwint to dobre rozwiązanie , niebieski ma słabszą siłę klejenia i sprawdza się przy gwintach , czerwony ma dużą siłę i faktycznie dobrze trzyma .