Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drogie koleżanki i kolegi, czy ktoś z Was miał w ostatnim czasie do czynienia z mandatem typu QIUZ, gdzie straż uprzejmie prosi o przyznanie się do wykroczenia, tudzież wskazanie kto zaś prowadził auto?

Dodam, że wysłali zdjęcie, na którym jest uwidoczniony kierujący - czy podobny do mnie nie wiem :wink:

Mam kilka pomysłów co z tym zrobić po lekturze tego i owego oraz konsultacji z kolegami radcami prawnymi, lecz pytam o Wasze doświadczenia w tej dziedzinie :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znaczy się bez numeru rejestracyjnego, że mówisz quiz?

Byłem ostatnio na straży w sprawie jednego z aut firmowych.

Na fotce czyjaś nieokreślona gęba. Funkcjonariusz pokazał mi to samo zdjęcie na monitorze swojego komputera.

Jakbyś paszportowe robił, ostre, w kolorze, niepozostawiające żadnych wątpliwości.

Efekt - najpierw niby żaden z pracowników tego dnia nigdzie nie jechał. Po pokazaniu oryginalnego zdjęcia delikwent musiał podkulić ogon i zapłacić (polityka firmy, pewnie jak w większości).

Powodzenia w bojach, może będziesz mieć więcej szczęścia.

Opublikowano

Rejestracja na korespondencji jest widoczna, z tym, że "3" z rejestracji ma rozmazany dolny brzuszek i może wyglądać, że to jest "8".

Chodzi mi o inne podejście. Jutro w robocie posprawdzam aktualne przepisy i pójdę tą drogą:

1. czy straż miejska ma możliwość używania fotoradarów stacjonarnych - znalazłem gdzieś, że stoi w przepisach, iż straż miejska jest upoważniona do używania urządzeń rejestrujących a w innym przepisie jest to uszczegółowione, iż odbywa się to "z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących". Pytanie na ile te zapisy są aktualne. Nie chcę szukać dziś w internecie ustaw i rozporządzeń czy innym mądrych mądrości, bo mogą być nie aktualne. W robocie to uściślę na aktualnych przepisach.

2. Nie ma nigdzie pouczeń w owym wezwaniu o możliwości odmowy złożenia wyjaśnień, co godzi w skuteczność postępowania jakiegokolwiek - zawsze w każdym postępowaniu musi być pouczenie co do praw i obowiązków (sam urzęduje to wiem, że można skuchę zrobić nie powiadamiając i nie pouczając kompleksowo)

3. Zgodnie z wyrokiem trybunału, wezwania typu QUIZ są bezprawne.

Będę walczył a to dlatego, że ewidentnie fotoradar umiejscowiony by golić kasę. Droga do Wejherowa ulica Ofiar Piaśnicy. Jest tak: ograniczenie do 70, za nie długo znak obszar zabudowany i za chwilę fotoradar. Droga z górki, jedziesz spokojnie, widzisz 70, zwalniasz do 70 i jedziesz a tu jeb pstryk. Zresztą na mapach google widać jak to jest wszystko skonstruowane.

Jak mówię, nie dam się.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawa w toku. Wysłałem dziś paszteta do straży. Narzeźbione 5 stron plus opinia prawna o niedopuszczalności używania przez straż miejską fotoradarów stacjonarnych. Papier przyjmie wszystko. Czekam na reakcję.

Jeśli ktoś chce się bawić i ma dobrych znajomych, rodzinę, która będzie chciała wziąć udział w zabawie, to jest jeden sprawdzony temat postępowania z wezwaniami typu QUIZ. Podpowiedź pochodzi od kumpla prawnika.

Straż wysyła wezwania, w którym chce byśmy przyznali się do wykroczenia, wskazali kogoś, bądź przyznali się do sklerozy. Podajemy, ze w tym czasie auto udostępniliśmy żonie. Żona dostaje kwit. Żona odpowiada, że w tym czasie użyczyła owe auto siostrze. Siostra dostaje kwit. Siostra stwierdza, że auto użyczyła koleżance. Koleżanka dostaje kwit itd. Po drugiej, trzeciej osobie wskazanej straż odpuszcza z róznych względów a zazwyczaj z tego, że mija czas na ustalenie sprawcy wykroczenia.

Ważne, by kwitów nie odbierać w pierwszym terminie, lecz przeciągać terminy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
lepiej nie kombinować - płać i płacz...

Pytanie, kto kombinuje ja czy straż miejska :mrgreen:

Odpowiedź: ja nie kombinuję, gdyż bronię się przed nie uczciwymi praktykami straży.

A wracając do tematu: kwit wysłany do straży i oczekuję na dalszy rozwój sytuacji.

Opublikowano

W przeciągu ostatniego miesiąca dostałem 4 fotki z fotoradaru (dopiero poznaję Warszawę :twisted: ) za każdym razem zgłosiłem ze nie wiem kto prowadził i póki co jest luz.

Znajomy miał sytuację gdzie po pół roku dostał pismo ze porownali zdjęcia i to on prowadził i kazali raz jeszcze płacić mandat, szybkie pismo od prawnika i dopuścili...

SPRZEDAM : komplet zderzaków ori e92 (barberarot metallic)

Moje e92 : http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=214546