Skocz do zawartości

Warkot z okolic rozrządu w 2L benzynie 143 km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Otóż mam taki problem.Mój mechanik nie bardzo chce zabrać się za to bo obawia się ,że na wymieniamy kupę rzeczy i nic to nie da.Warczy rano jak rozgrzana nie.Dźwięk trwa 2 sek. zaraz po odpaleniu i później nie pojawia się.Czasami jest też tak,że nie ma tego warkotu przy odpalaniu -zapala normalnie cichutko.Ostatnio po trasie pochodziła jeszcze ok.pół godziny bo na kogoś czekałem i potem nie mogła zapalić(tak jakby nie miała iskry i migało "eml").Komputer nie pokazuje żadnego błędu oprócz vanosa czy jak mu tam -który chodzi??(sprawdzone przez mojego mechanika).Poradźcie co robić lub jakiś warsztat który zna te silniki w okolicach Warszawy lub Radomia
Opublikowano

Też to mam.

No to na razie największa zagadka silnika N42. Wiele snutych jest teorii co powoduje ten warkot / terkot/ grzechot przy porannym odpaleniu.

Niby ten siłownik (silniczek) wałka, niby olej, niby okruchy plastiku ze ślizgu łańcucha rozrządu który zatykać może jakiś tam kanalik olejowy.

Ja ostatnio zauważyłem u siebie, że jak jest mało oleju w silniku ('MINimum' na bagnecie po całej nocy) to grzechot nie występował. Dolałem oleju do prawidłowego poziomu grzechot powrócił :roll:

:shock: Tutaj to dopiero ma ktoś jazdę z grzechotem (to ten sam grzechot co u mnie poranny, tylko że u mnie to 1sek.)

....i tu ktoś z kolei wskazuje na te koło zębate: 11361707315

Cena bolesna bo 1300zł(!) http://czescidobmw.pl/produkty/kolo-zebate-oe-bmw,5954.html

Nie wiem juz co myśleć ..generalnie chyba w przyszłe lato przymierzę się do wymiany łańcucha i ślizgu, bo myślę że mam wyciągnięty ten łańcuch bo trze mi o obudowę jednego z elektrozaworów (11 36 7 560 462) i w ogóle dla świętego spokoju ...może ten j..bany grzechot zniknie :cry:

Opublikowano
Szkoda by było,żeby coś się spierdzieliło bardziej.Najmocniej zastanawia mnie to czemu raz warczy raz nie i co z błędami vanosa które nie dają się skasować.
Opublikowano
Jak czasami nie odpala to średnio. Ja mam to samo, ale u mnie oprócz dźwięku nic się nie dzieje. Poszukaj polecanego mechanika ze swojego regionu i ogarnij temat. Na pewno kogoś znajdziesz (na forum jest odpowiedni temat). Jak uda Ci się usunąć usterkę to koniecznie napisz jakie jest rozwiązanie. :!: Wyślij jeszcze kod błędu, poszukam czegoś ciekawego na zagranicznych forach.