Skocz do zawartości

Stukanie z tyłu z lewej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. dziś miałem wycieczkę ok.200 km. w jedną i 200 w drugą. Po przejechaniu ok 100 km zaczęło mi stukać z tyłu podczas normalnej jazdy , przyspieszaniu i przy zwalnianiu,czasami stuki były głośne ,jak metal o metal, tak jakby coś w tylnym przegubie lub bębnie chrobotało, częstotliwość stuków pojedynczych wzrasta wraz z prędkością. Zdażyło się że nagle ucichło na ładnych kilka kilometrów. Spotkał się ktoś z taką awarią? od czego zacząć szukanie?
Opublikowano
Witam. dziś miałem wycieczkę ok.200 km. w jedną i 200 w drugą. Po przejechaniu ok 100 km zaczęło mi stukać z tyłu podczas normalnej jazdy , przyspieszaniu i przy zwalnianiu,czasami stuki były głośne ,jak metal o metal, tak jakby coś w tylnym przegubie lub bębnie chrobotało, częstotliwość stuków pojedynczych wzrasta wraz z prędkością. Zdażyło się że nagle ucichło na ładnych kilka kilometrów. Spotkał się ktoś z taką awarią? od czego zacząć szukanie?

A to jaki model bo kolega wspomina o bębnie ?

Opublikowano
Ja obstawiam sprężyny tylnie amortyzatorów.
Opublikowano

Miałem pękniętą sprężynę, stukało.

Najlepij wjechać / zjechać z krawężnika albo zaliczyć kilka dziur z prędkosćią do 20 km/h

Opublikowano
  • Autor
Koledzy ale te stukanie (jadąc wolno chrobotanie) takie chrum chrum chrum wzrasta razem z prędkością jadąc szybciej przeistacza się w stukot. .Jechałem po równiutkiej drodze nie bujało budą. To nie może być sprężyna. Ściągnąłem dziś tarczobęben wszystko nowe ok. Wyciągam półoś .Podejrzewam właśnie ją. Oby nie był to most.
Opublikowano
  • Autor
Potrzebuję szybkiej podpowiedzi jaki numer nosi półoś tylna lewa bo prawa to 7 524 042 a102 . Moja X3 to E83 3.0i. Dzięki

Edytowane przez 20omega

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

.... prosze, czy tego szukasz ?

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/33_1205-walek-przekazania-napedu/i48818/sN

... masz automaz , czy manualna ? :D

1. 33 21 3 420 709 - lewa , 33 21 3 420 710 - prawa

2. 33 21 7 540 115 - lewa , 33 21 7 540 116 - prawa ( dla samochodów z Automatyczna skrzynia biegów )

Hej ! co jest zepsute ? Zobacz na pozycje Nr. 5 oraz Nr.6 - to sa zestawy naprawcze ! moze to wystarczy kosztuje ok.300 zl a nie 2000 zl !!!

Edytowane przez Zafi

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor
Automat. ale na prawej widnieją numery 7 542 042 A105. Tzn. że mam założoną złą ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@20omega .... troche dziwny ten NUMER !

ale na prawej widnieją numery 7 542 042 A105

X XXX XXX AXXX ...... A ????

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor
czy lewa półoś jest krótsza od prawej?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Witam...

@20omega : popatrz na zdjecie w tej aukcji , tam sa dwie polosie do BMW X3 E83 lewa i prawa ( jedna jest "krotka" , a druga "dluga" ) - zadzwon do sprzedajacego i zapytaj co i jak :D

1. BMW X3 E83 2,0D PÓŁOŚ PÓŁOSIE TYŁ

http://allegro.pl/bmw-x3-e83-2-0d-polos-polosie-tyl-i4858561326.html

2. BMW E 83 E83 X3 3.0D POLOS PRAWA TYL TYLNA - tu jest caly tylny most na zdjeciach , widac dokladnie : lylnia lewa jest "krotka , a tylnia prawa "dluga " ( zdjecie nr.2 )

http://allegro.pl/bmw-e-83-e83-x3-3-0d-polos-prawa-tyl-tylna-i4888507467.html

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor

Też wpadłem na ten pomysł. Rzeczywiście półosie tylne różnią się. Lewa jest krótsza od prawej o 3 cm. i jej numer to :

7 542 041 A105 . Zakupiłem używkę wymieniłem nasmarowałem obie i jutro napiszę czy to było to gdyż mam jakieś 300 km do zrobienia.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@20omega

... gratuluje.Zycze spokojnej nocy i ....czekamy na relacje. :D

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor

No i mam odpowiedź na swoją dolegliwość. Dziś zrobiłem 350 km na wymienionej, używanej półosi i co? Cisza, cisza, cisza :mrgreen: . Werdykt? Przegub wewnętrzny tylnej półosi lewej brak smarowania. Mając ją w dłoniach nic nie wskazywało że uszkodzona. Felerny przegub zginał się lecz nie można było wykonać nim ruchów wzdłużnych tam i z powrotem . Otworzyłem ją ( bo da się ją rozebrać) i kulki fioletowe jak "limo pod okiem" a smar zmienił kolor i konsystencję, jakby się złuszczył. Tak więc dla tego na krótkich odcinkach była cisza, a jak przegub zaczął się grzać to sukcesywnie narastał stukot . Moja rada panowie :norty: , a tak zrobiłem z tyłu na obu osiach, w miarę możliwości wymieniłem stary smar na nowy w każdym z przegubów. Muszę się zabrac za przednie półośki. :cool2:

P.S.

Mam X3 od dwóch tygodni, wiem że nie jest to nowy wóz i liczyć się trzeba z pewnymi usterkami. Ale jazda w porównaniu z poprzednią A6 C6 to inna bajka. Co prawda bajerów mniej ale dźwięk silnika i prowadzenie rekompensuje wszystko. :norty:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ale jazda w porównaniu z poprzednią A6 C6 to inna bajka.

.... jaki silnik ? Ile KM ? - teraz masz 3.0 , benzynowy ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
  • Autor
Tak. 3.0 i 231kM. Silnik pracuje jak ta Lala.