Skocz do zawartości

320i wypadanie zapłonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam 320i 170KM, 2001r. sedan

wczoraj napotkała mnie dziwna sytuacja. Wracając z drugie końca miasta auto w połowie drogi do domu zaczeło ( po zatrzymaniu na światłach ) dziwnie się zachowywać. Wywaliło kontrolkę silnika ( co w sumie juz nie robi na mnie wrazenia gdyz po założeniu podtlenku LPG się do tego przyzwyczaiłem ) i auto na biegu jałowym zachowywało się jak TDI jakiś.. obroty spadły i zaczeło nim drgać jakoś dziwnie. Przy ruszaniu słyszałem totalnie inny dźwięk silnika jakby się trudził przy rozpędzaniu i totalny spadek mocy.. jakby mi nie palił na wszystkie Gary.. Kiedyś mechanik jak sprawdzałem co kryje sie pod żółtą kontrolką silnika ( która zapala się i gasnie co jakiś czas ) dostałem odpowiedź że wypadanie zapłonu ( chyba 4 ) jest usterką.. kazali wymienić świece - wymieniłem i [BAD] to samo.. Nawet własne kable kupiłem do diagnostyki INPA ale nie potrafie tego dobrze skonfigurować żeby działało :( sklep ma mnie gdzieś i zostało na tym że mam kabel a nie potrafie go użyć ( no czasem tak bywa ), może znajdzie się na forum jeden pomocnik i mi powie co i jak zrobić aby to działało jak nalezy gdyż wtedy mógłbym sobie sprawdzić co dzieje się mojej piknej :( czytałem fora itp jak to robić ale jakoś jak na swoim netbooku 10'' nie działa. Niby się łączy ale nie łączy :P Zaznaczę iż gdy zgasiłem auto i odpaliłem od razu to auto zachowywało się już dobrze.. czyli tak jakbym zrestartował błąd. Ale wczoraj dwa razy mi się tak zdarzyło

Opublikowano
Jeśli świece wymienione. to musisz zlokalizować z którego cylindra wypada ci ten zapłon i podmienić cewki.
Opublikowano
byc moze ktorys z czujnika stukowego padl a sa ich dwa. podmien cewki i sprawdzaj na kompie co sie dzieje. pozdro
Opublikowano
Witam,może pomogę miałem podobną przypadłość w innym aucie ,zapalanie kontrolki silnika na światłach ,spadanie mocy,błąd wypadanie zapłonów i wymieniałem wszystko co popadło ,ale u mnie przyczyna leżała w zaworze egr który się zacinał ,a mało tego po wymianie zaworu dalej to samo okazało się że uszczelka z nowego zaworu była inna, zaślepiona jedna komora po wymianie uszczelki na orginał wszysko wrócił do normy.
Opublikowano
  • Autor

Witajcie,

Dziękuję za odpowiedzi. Dzisiaj udało mi się w końcu zczytać z auta kablem na kompa informacje, zobaczcie jak możecie i proszę powiedzcie czy podmieniać cewkę z piątego cylindra np z czwartym i zobaczyć później czy czwarty też wypadnie ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jak czwarty wypada to zamień np z pierwszym. Jak wypadnie 1 tzn ze cewka jak wypadnie ponownie 4 to być może ze któryś z czujników spalania stukowego. Mam nadzieję że świece masz dobre. Dla pewności świece też później zamień.