Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie...Posiadam BMW E36 318TDS jestem jej szczęśliwym posiadaczem ale jest jedna sprawa która nie daje mi żyć :mad2: Mianowicie do prędkości 100 km/h w środku jest cichutko wszystko tak jak powinno być w BMW.Przy prędkości 120 km/h zaczyna sie dziwny huk którego nie idzie w żaden sposób zlokalizować jest to praktycznie bez dźwięczne po prostu w samochodzie zatyka uszy...Jest wrażenie jakby sie leciało samolotem(jak ktoś nie latał to bardzo podobne do tego przysłowiowego helikoptera gdy sie otworzy okno z tyłu samochodu).Może postaram sie opisać co już zrobiłem w kierunku wyeliminowania tego dźwięku...A wiec:

1.Wydłużenie końcówki tłumika (tak aby wystawała poza zderzak) nic nie dało

2.Wymiana łożysk (jest o tyle lepiej ,ze nie słychać łożysk :D )

3.Zabawa z regulacją silnika. Podejrzewałem,że silnik przy wyższych obrotach mógł dostawać jakichś wibracji a więc pobawiłem sie to sie chyba nazywa kont wyprzedzenia wtrysku czy jakośtak nie wiem ale orygialnie jest na 3 mg. Końcowo tak i zostało.Tak jak wyżej nic to nie dało.

4.Wymieniłem sprzęgło (była już taka konieczność ) zauważyłem,ze na skrzyni są lekkie luzy myślę,że to może być przyczyna ale pewny nie jestem czekam na jakiś komentarz.

No i ciekawostka rozpędzam sie do 140 km/h wrzucam luz lub wciskam sprzęgło i huk staje sie mniejszy...

5.Zakładałem z 3 komplety kół stalowe,aluminiowe felgi i na oponach zimowych czy letnich jest to samo.

6.Wymieniłem poduszki pod silnikiem dalej to samo...

Jeszcze jedną ciekawostką jest to,ze powyżej 150km/h wszystko wraca do normy.... :mad2:

Robiłem w tym samochodzie w ch*j różnych kombinacji których nawet już nie pamiętam liczę na jakąś radę miło by było bo już mi brakuje pomysłów jak na razie to tylko podkręcam volume...

Opublikowano
Spróbuj wymienić olej w skrzyni i moście ( dyfer ), jak by to były łożyska lub opony to przy wyższej prędkości robiło by się głośniej. Najlepiej przepłucz skrzynię i zalej nowy olej to samo w dyfrze. Wystarczy ,że w dyfrze będzie za niski poiom oleju i też może huczeć
Opublikowano
Pęknięty nie jest wygięty też łącznik gumowy nowy. W sumie nie przychodzi mi żaden pomysł jak w 318TDS można wał rozwalić :twisted:
Opublikowano
Jak składałem sprzęgło to wał na podporze luzów zdaje sie nie miał ale nie powiem abym to bardzo dokładnie sprawdził bo w sumie to nawet nie wiem jak a miejsca tam tyle,ze komar ch*ja nie wciśnie...