Skocz do zawartości

Awaria silnika M43 TU B19 Potrzebuje pilnie pomocy/porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sytuacja wyglada nastepujaco posiadam Bmw z silnikiem M43 TU B19 wczoraj jadac na trasie Rzeszów-Pruszków po przejechaniu 250 km zaczą sie wydobywac dziwny stukot z dolnej czesci silnika na poczatku byl on tylko zauważalny po wcisnieciu pedalu gazu teraz juz jest prawie caly czas. Znajomy ktory mial wiecej do czynienia z mechanika niz ja stwierdził obrucona panewkie.Dziwna sytuacja poniewaz czytalem tematy na forum i niektórzy pisali ze w takiej sytuacji powinno zablokowac silnik u mnie nadal odpala i pracuja dodam ze od pojawienia sie stukotu przejechalem okolo 30-50 km. Po pracy silnik odczuwalne delikatnie zwiekszone obroty. nie wiem co mogie jeszcze dodac może łatwiej mi bedzie jesli ktos z wiekszym doswiadczeniem zada mi pytania. W tej sytuacji mam calkowita pustkie w głowie poniewaz nie znam zadnego mechachanika w okolicy i nie wiem czy szukac takiego który podejmnie sie naprawy czy wymiany silnika.??? Prosze o jakies podpowiedzi co z tym tematem zrobic. dziekuje

Opublikowano

Nie musi od razu zablokować silnika, po zapalaniu nie świeci ci się długo kontrolka oleju, albo zaświeca podczas jazdy??

Ciężko stwierdzić coś takiego bez osłuchania organoleptycznego

Opublikowano
Żadna kontrolka sie nie świeci na desce rozdzielczej jedynie co widac na desce to to ze lekko wzrosly obroty ale po pracy silnika tego nie slychac nawet tylko wizualnie widac bo wiem jakie zawsze byly.