Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam Moze ktos powiedzieć ile wchodzi plynu chlodzacego do tego silnika 2.0 m52 vanos? czytam na forum jedni mowia 8 , 10 , 12 to ile wkoncu? odpowietrzenie nigdy nie robilem czytalem troche to zrobie metoda prob i bledow. i musze termostat wymienic. Najpierw sie spuszcza plyn z chlodnicy? czy odkreca termostat? jeszcze nie patrzylem jak sie zabrac za to ale przymierzam sie na za kilka dni;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Około 8 litrów.2 bańki Prestone powinny starczyć.

Najpierw spuść płyn to nie będzie Ci się lało po silniku jak będziesz odkręcał termostat.

Na dole chłodnicy będzie korek spustowy, a w bloku pod kolektorem wydechowym.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Opublikowano
Przy wymianie chłodnicy kupiłem 2 banki Preston i niestety było mało. Na szczęście swój płyn zlalem do banki i mogłem te dwa litry dolać i spokojnie odpowietrzyc. Mam gaz to ten litr pewnie wchodzi wiecej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E39 jest trochę inaczej.

Węże są dłuższe, obudowa termosa inna i chlodnica o ile się nie mylę też.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
MOżna kupić więcej :D Ja robiłem to z daleka od miasta w garażu i byłem zmuszony wlać albo wodę żeby wrócić albo płyn stary z układu. Miał tylko dwa lata więc nie powinien być zły. W tym roku robiłem test na zamarzanie i wyszedł dobrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie, że można, nie popsuje się. U mnie stoi bańka w zapasie, zwłaszcza że obydwa auta zalałem Prestone :) Koszt płynu też niewielki. W Auchan widziałem Prestone w promocji dosłownie w rewelacyjnej cenie.
ec2Wze6.jpg