Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Dwa tygodnie temu nabyłem E34 z M20B25 i chciałbym się dowiedzieć co warto wymienić, zrobić oraz jak dbać by silnik służył mi jak najdłużej. Słyszałem, że to jedne z lepszych silników, najmniej awaryjne itd. Jednak chciałbym zapytać Was o opinie na temat tego silnika.
Opublikowano
Też mam taki silnik w swojej i jestem mega zadowolony.Po zakupie wywaliłem podtlenek bigosu ,wymieniłem rozrzad,przewody wn,świece oraz ustawiłem zawory oczywiście nowe filtry i olej i do tej pory czyli ok 6lat chodzi jak zegareczek.Czeka mnie ponowna wymiana rozrządu ale to są śmieszne pieniądze przy okazji oblukam stan wałka i oczywiście luz na zaworkach ponownie będzie sprawdzany ale to tak bardziej proforma bo wszystko chodzi bardzo dobrze.Trzymam kciuki za udaną eksploatację i radość z jazdy :cool2:
Opublikowano
Dobry olej, dobre filtry i nie zarzynanie auta na zimnym szczególnie i ma chodzić. Jak robisz coś z układem chłodzenia to pillnuj żeby dobrze odpowietrzyć zawsze :cool2:

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
OK. Dzięki wielkie za porady :cool2: Chciałem jeszcze zapytać jaki olej mu wlać bo czytałem, czytałem i w końcu się nie dowiedziałem.
Opublikowano
Rodzaj i producent oleju to jest temat rzeka.Ja jeżdżę na lotosie 10W40 i jest dobrze.Dolewek między wymianami nie robię.Mogę sobie finansowo pozwolić na droższe oleje ale po co? Zakupu dokonuję u tego samego i pewnego dostawcy już od kilku lat.Na tym forum jest dużo przeciwników lotosa ale i kilku zwolenników też już na ten temat się wypowiadało.Taka jest moja opinia bo sam taki olej stosuję a jak jeszcze przyznam się do FILTRON-a to już słyszę głosy krytyki '' znawców tematu'' :D
Opublikowano

Wiele osób traciło ciśnienie na tym filtrze i nie ma co się śmiać z ludzi co to powielają bo niektórzy mięli przez to po silniku. No chyba że komuś 5zł szkoda do markowego filtra to w porządku. Niech ryzykuje.

Do M20 spokojnie można lać półsyntetyk dobrej marki. Np motul valvoline, LM. millers

Opublikowano

Lej 10w40 marka tak naprawdę nie ma już tak wielkiego znaczenia o ile będziesz go normalnie użytkował i wymieniał olej wtedy co trzeba. Ja teraz zalałem LM z dodatkiem dwusiarczku molibdenu czy jakoś tak, cena naprawdę dobra a i kultura pracy silnika zauważalnie inna.

Co do filtra FILTRON wypada słabo tak jak kolega wyżej powiedział. płace 3zł więcej za Knechta a różnica w marce i samym wyglądzie jest spora wole dać 3zł więcej i byc "znawcą tematu" ze spokojną głową.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!