Skocz do zawartości

318 tds'99r.Skrzynia wyje na 2 biegu i zgrzyta.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z moim BMW, mianowicie gdy wrzucam drugi bieg, powyżej 1500 obrotów coś zaczyna wyć (wydaje mi się,że to skrzynia biegów) bo odgłos jest taki jak przy jeździe na wstecznym. Problem dotyczy tylko 2 biegu, jeżdżę tak już kilka miesięcy i nie sprawia to większych problemow, oprócz tego ze czasami kiedy auto jest jeszcze zimne to gdy wrzucam dwójkę auto przyhamowuje i czasami ciężko wchodzi ten drugi bieg. Macie jakieś pomysły co to może być?

Proszę się zapoznać.Tym razem poprawiłem.

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano
To że ciężko wchodzi bieg to najczęściej wina wyrobionego synchronizatora , źle ustawia koła zębate względem siebie . Kiedy wymieniałeś olej w skrzyni ? Czasem pomaga wymiana oleju , przy zbyt gęstym i wyrobionym oleju też możesz mieć problem z biegami.
Opublikowano

dzis wlasnie wymienilem olej w skrzyni i dalej to samo... :mad2:

wyglada na to ze to jakis powazniejszy problem, i trzeba bedzie rozbierac skrzynie albo wstawiac nowa, ale narazie bede tak jezdzil, dopuki nic nie szarpie ani nie przerywa to niech sobie wyje bo na dwójce w sumie duzo sie nie jezdzi.

Martwi mnie tez inna rzecz, mianowicie kiedy auto jest juz rozgrzane i jade np. na trójce albo wyzszym biegu na okolo 2500 orotow i chce przyspieszyc i dam gaz do dechy to obroty od razu skaczą o jakies 500-1000 i auto dopiero po chwili zaczyna przyspieszac. Macie na to jakis pomysł? Mi sie wydaje, że olej jakos dostaje sie do sprzęgła za sprawą zurzytej jakiejś uszczelki albo oringu i bede to sprawdzał za jakis czas. A jak Wy sądzicie?

Opublikowano

zatrzyma Ci koła któregoś dnia i się rozwalisz to będziesz miał to swoje "na razie będe tak jeździł "dopuki" nic nie szarpie.

Z takim podejściem gratuluje.

podejrzewam że ślizga się sprzęgło a skrzynie kup używaną wyjdzie taniej niż wymiana nie wiadomo czego.