Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ważne czy 500 metrów czy 5m jak brak oleju i panewki dostaną po tyłku to masz remont jak w banku.

Jak panewki są całe to masz szczęście.

Opublikowano
Dziwi mnie jeden fakt, bo w tych silnikach jak otworzy się korek, albo wyjmie bagnet to auto dostaje ADHD, skaczą obroty i przygasa momentami. W takim wypadku ja bym zainteresował się odmą, bo jeśli odma jest w porządku to właśnie takie są objawy lewego powietrza.
Opublikowano
Bo ono może przestać działać jak nie ma ładowania

Dlaczego?

Przecież w E46 jest wspomaganie hydrauliczne, które działa jak pompa jest napędzana, ładowanie nie ma nic do tego.

Jeżeli równocześnie zapaliła się kontrolka od ładowania i przestało działać wspomaganie to pewnie tak jak tutaj inni pisali olej "wylał" się na pasek...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Minęło od tego wydarzenia 3 tygodnie i na szczęście wszystko zakończyło się pomyślnie...przestroga na przyszłość z tym korkiem.Dziękuję Kolegom za pomoc i pozdrawiam.
Opublikowano
Miałem podobną sytuację z tym, że bez korka oleju jeździłem 3 dni, zrobiłem jakieś 100 km. Komp wywalił błąd lewego powietrza oleju nie wywaliło. Błędy skasowane auto zachowuje się normalnie.
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miesiąc temu kolega sprawdził w swoim Audi 1.8 profilaktycznie stan oleju a tam.... sucho. Jak zaczął dolewać to wlazło 2-3 litry :shock:

Ile tak jeździł to ciężko powiedzieć, bo nawet mu się kontrolka nie zaświeciła ale silnik do tej pory żyje. Z tego wynika , że chyba nie tak łatwo zatrzeć silnik.

Opublikowano
Dopóki poziom oleju nie spadnie poniżej smoka w misce olejowej podczas pracy, to nic się w zasadzie się nie stanie. Oczywiście tak mała ilość oleju ma bardzo małą pojemność cieplną więc łatwo go przegrzać, to w zasadzie największe ryzyko.