Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

zdaję sobie sprawę, że dla znafców :D BMW to pytanie jest lamerskie, ale ja jestem jeszcze za świeży , a mianowicie:

czy do założenia opon typ POF jest potrzebna jakaś specjalna maszyna, lub technika, czy poradzi sobie z tym każdy rozgarnięty wulkanizator ?

dodatkowo to zapytam, czy jeśli macie drugi komplet felg to oryginał, czy zamiennik ?

Opublikowano
jako drugi ( zimowy ) komplet mam OZ ( takie http://www.schmer.pl/konfigurator-felg/felga/73046 ).

Co do maszyny, to wiem że są specjalne i wcale nie tanie; zakładam w warsztacie który posiada ten sprzęt.

parametry tego OZa trochę się różnią od fabrycznych - orientujesz się jak BMW na to patrzy ( pod kątem gwarancji ), bo gdzieś wyczytałem, że mogą robić problemy

Opublikowano
jako drugi ( zimowy ) komplet mam OZ ( takie http://www.schmer.pl/konfigurator-felg/felga/73046 ).

Co do maszyny, to wiem że są specjalne i wcale nie tanie; zakładam w warsztacie który posiada ten sprzęt.

parametry tego OZa trochę się różnią od fabrycznych - orientujesz się jak BMW na to patrzy ( pod kątem gwarancji ), bo gdzieś wyczytałem, że mogą robić problemy

chodziło mi o pokazanie felgi, parametry są takie same jak ( prawie bo na zimę mam 255 na przodzie i tyle ) oryginały. Jedyny problem to czy masz osobne czujniki czy nie.

Opublikowano

chodziło mi o pokazanie felgi, parametry są takie same jak ( prawie bo na zimę mam 255 na przodzie i tyle ) oryginały. Jedyny problem to czy masz osobne czujniki czy nie.

czyli masz 9Jx19 ET 48 ?

lato masz 2 rozmiary ?

ja mam na szczęście bez czujników

Opublikowano

czyli masz 9Jx19 ET 48 ?

lato masz 2 rozmiary ?

ja mam na szczęście bez czujników

Na pewno mam 9Jx19,

mam w M-pakiecie i na lato mam przód 255 a tył 285; tu mam oryginały do pakietu M

Opublikowano

witam.

pamietam,w poprzednim aucie,e70 x5 , zamontowalem nowe felgi ,niestety nie originalne bmw i pojezdzilem tylko miesiac na nich,nie wytrzymaly ciezaru auta oraz opon RFT i popekaly.Obecnie w F15 zmienilem opony na zime.felgi zostaly te same, tez M pakiet 20'.Planuje na lato nowe felgi,ale napewno nie kupie nic co nie jest zalecale przez BMW.

pozdrawiam

Opublikowano
witam.

pamietam,w poprzednim aucie,e70 x5 , zamontowalem nowe felgi ,niestety nie originalne bmw i pojezdzilem tylko miesiac na nich,nie wytrzymaly ciezaru auta oraz opon RFT i popekaly.Obecnie w F15 zmienilem opony na zime.felgi zostaly te same, tez M pakiet 20'.Planuje na lato nowe felgi,ale napewno nie kupie nic co nie jest zalecale przez BMW.

pozdrawiam

napisz czy te nie oryginalne to jakieś markowe, czy chińszczyzna ?

zalecane przez BMW są tylko te z ich sklepu :mrgreen: , nawet nie chcą polecać z E70 mimo, że mają te same wymiary

Opublikowano

To byly BBS , mimo to nie daly rady na Runflatach.tak wiec co wszystkich X , zdecydowanie tylko Originalne kola. Zadnych innych nie zakladam.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odnosząc się do pierwszego pytania, to tak, są potrzebne inne końcówki na "łyżkach" do osadzania opony na feldze, czy jak tam się to nazywa. Chodzi o to, że RFT maja dłuższe kołnierze i są twardsze. Stosowanie standardowych maszyn o krótkich końcówkach może je uszkadzać. I nie chodzi tu o gwarancję, lecz o bezpieczeństwo podróżujących. Na forach jest dużo ostrzeżeń przed wulkanizatorami mówiącymi " sprzętu nie mamy, ale damy radę". Tak, poradzą sobie, czasem nawet bez uszkodzenia opony. Ale kto chce ryzykować i czy warto oszczędzać 20 zł na sztuce?

Ja zawsze używałem drugiego kompletu kół. Zostały mi nawet oryginale felgi od X5 E70 (Star Spoke 210) 18', które tanio odstąpię. Zainteresowanych proszę o kontakt na prive lub [email protected]