Skocz do zawartości

e39 530d przekładnia hydrokinetyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie jakie są objawy umierającej przekładni hydrokinetycznej w ASB ??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chodzi ci o konwerter?

Zazwyczaj robi się zbyt duży uślizg (przy 120 na lockup na 5 biegu masz mieć 120km/h, mniejsza prędkość oznacza zbyt duży uślizg).

No poza tym np stojąc na wzniesieniu na "D" auto się stacza do tyłu, na równym nie chce samo podjeżdżać.

Łatwiej by było jakbyś napisał co z twoją skrzynią się dzieje.

Opublikowano
  • Autor
Objawy jakie zauważyłem to słaba reakcja samochodu na gaz silnik pracuje dobrze a samochód nie jedzie jest mułowaty choć czasem wystarcza lekkie muśnięcie gazu i pedzi jak szalony . Na D do tyłu się nie stacza ale jak coś leży pod kołem nawet maleńki kamyczek to bez dodania gazu nie ruszy szczególnie przy wjeżdżaniu go garażu cięzko przejechać próg ,czasem przy zjeżdżaniu z górki muszę dodawać gazu bo samochód zwalnia to samo dzieje się przy spokojnej jeździe po równej drodze trzeba utrzymywać obroty na 1900-2000 bo inaczej zwalnia nawet jak jadę 90km/h Dodam ze sprawdzałem inpą i błędów w silniku i skrzyni brak
Opublikowano
Padający hydrokokonwerter można czasem poznać po pisku/świszczeniu/gwizdaniu na zimnym silniku. Z kolei jak takie odgłosy występują są na ciepłym, to wtedy nie konwerter, ale za mało oleju w skrzyni.
Opublikowano
  • Autor
Zadnego piszczenia nie słyszałem olej wymieniany w zeszłym roku ..opiłków nie było... ubytków oleju nie widać .