Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć osoby ogarniającej to auto z takim silnikiem. Chodzi mi dokładnie o to, że słychać trochę vanosy na ciepłym silniku i chciałbym je zregenerować gdzie i za ile to zrobić to już wiem a teraz potrzebna mi osoba która rozbierze auto i wyjmie vanosy a później poskłada tak, żeby dobrze chodziło. Czy możecie kogoś polecić z Siedlec lub okolic kto jest ogarniety w motorach v8? kto ma sprzęt do blokady rozrządu (bo bez tego w tym silniku ani rusz) i troche pojęcia w m62.podobno łatwo uszkodzić silnik podczas rozpinania rozrządu dlatego też chce oddać auto do osoby która robi to nie pierwszy raz i wie co i jak. Pozdrawiam i czekam na wasze odpowiedzi
Opublikowano

Ja kolego miałem taki problem tylko ,że u mnie przy odpalaniu czasem zawarczało i delikatnie na gorącym silniki jeden się odzywał vanos .

Zrobiłem tak....

Olej wymieniałem na castrola...bo to dobra marka itd itp......a tak przypadkiem kolega zalecił wymianę na shella 5w30 Zrobiłem 5 tyś na castrolu i zaryzykowałem . Zalałem shella i nie ma warczenia na zimnym starcie i delikatnie cichutko odzywa się vanos. Zrobię z 3 tyś km i jeszcze raz go wyleję. Rezultat z uśmiechem na twarzy.

Może pomoże? :)

Opublikowano
U mnie jest identycznie też czasem przy zapalaniu zawarczy i później jak się rozgrzeje to słychać tylko że oba vanosy ale tragedii nie ma. Teraz mam zalany Valvoline 5W40 a Ty mówisz o shellu którym ? extra ect? ultra ? regeneracja obu vanosów do m62b44tu v8 kosztuje 600zł - robocizna i części w tym jest: - wymienia uszczelnienia - czyszczenie mechanizmu z nagaru - zaprasowanie krawędzi obudowy w celu całkowitego doszczelnienia obudowy. No i wiesz olej wymienić musze i tak jz zaraz więc zaleje tego shella ale wymieniać olej co 3-4 tys to średnio się opłaca ;) po 200zl płacić za olej + filtr ( 3 razy wymienię olej i wychodzi cena za regeneracje vanosów) ;) ale spróbuje może akurat.
Opublikowano

shell hellix 5W30 ECT

Oleju bez przesady nie będę wymieniał co 3- 4 tyś za każdym razem tylko tera znowu aby całkowicie pozbyć się tego Castrola czy tez jego związków dodatków itd...w silniku. Później już co ok 12 tyś km taką mam zasadę.

Tak swoją drogą....regeneracja vanosów to klinika BMW - 1000 zł za szt. X 2 -2000 tyś + robocizna 1500 zł - nie wierzę że ten co rozbierze powie ,że rozrząd w idealnym stanie ,zawsze coś dochodzi...głupie uszczelki pod pokrywę zaworów...obejrzy rozrząd a to przydałby się jakis ślizg...a to na wszelki wypadek i łańcuch...itd..... przekonasz się na własnej skórze.

Jak robić vanosy to i kpl rozrząd, a przynajmniej łańcuch ,ślizgi i napinacz.Takie moje zdanie.

Hej. :D

Może o taką naprawę chodzi, tej firmy?

http://www.beisansystems.com/

http://www.beisansystems.com/procedures/m62tu_vanos_procedure.htm

Opublikowano
co do vanosów to jutro troche poczytałem i popytałem i nie mam pojecia za co oni biorą 1000zł O_0 bo do silników m62b44tu są vanosy w których psują się tylko uszczelniacze w środku i jest to koszt 286zł za komplet uszczelek na oba vanosy ;) i prasowanie vanosa czyli tak jakby "zgniatanie" to cała ich regeneracja a no i jeszcze umycie i wyczyszczenie... co do samej roboty to szukam kogoś kto posiada te blokady podobno chłopaki z miejscowości PRZYWORY ok Siedlec robią tam tylko BMW , ale jeszcze nie byłem u nich. Co do roboty to jeżeli będe już miał blokady to mój mechanik to zrobi po koleżeńsku ;) więc nie tak drogo. Co do rozrządu to licze się że coś jeszcze wyjdzie ale to już inny temat ;) narazie skupiam sie na samych vanosach. Najpierw sprobuje zalać ten olej co mówisz i zobacze jaki efekt będzie jak będzie dużo lepiej to narazię odciągnie sie robote vanosów i wymienie po zimie razem z rozrządem ;) (rozrząd - zestaw cały koszt 1900zł nowy oczywiście ;D )
Opublikowano

I jak z tym olejem? Wymieniałeś?

Ja osobiście jestem zachwycony. Im więcej kilometrów ,tym cichszy vanos i zero warczenia na zimnym silniku - ZERO !!!!

O taki jestem :D

Opublikowano
Jeszcze nie wymieniałem bo w tym tyg byłem trochę zalatany i zrobię to pewnie do końca miesiąca bo teraz znowu mi obroty na gazie zaczęły falować check sie zaświeca i stwierdzili, że to wtrysk i mają go wymieniać( dobrze ,że jeszcze gwarancja jest ;) później mam parę tulejek wymienić i na koniec tyg pewnie olej
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem olej i zrobiłem dopiero jakieś 100km i jak na razie większych zmian nie zauważyłem poza tym, że przy odpalaniu nie słychać już zaworów. Tak jak piszesz może więcej pojeżdżę to będzie coraz ciszej. - Oby tak było ;)
Opublikowano
gora80- a jaki masz przebieg u siebie? tylko jeżeli znasz to realny a nie ten co na liczniku ;) bo auta u nas jak się kupuje to PRAWIE wszystkie mają ok 200.000 ;)
Opublikowano

Słuchaj, ja mam na zegarach i według serwisu bmw 190456 km. Jak kupowałem auto w marcu 2014 to miało 184600km - co roku był w serwisie od 2006 r Ostatni wpis w serwisie bmw to wrzesień 2013 t- 178234 km- wymiana czujników parkowania, pompy wody, termostat,płyn chłodzący i pasek osprzętu.

Tak że ja w ten przebieg wierzę,zresztą auto jest bardzo ładne. :D

Nie było tak jak robią handlarze jeden wpis rok wstecz np.spr. zawieszenia.

Opublikowano
200 k przebiegu w tak duzym silniku benz. jest jak najbardziej mozliwe. Moj samochod byl od poczatku w rodzinie i na ta chwile ma 197 000 km
Opublikowano
U mnie jest 210 teraz jak kupowałem było 201 a sprawdzałem auto i ma teraz 290 ;) więc i tak dużo nie kręcili a stan auta jak na ten rok i takie wyposażenie jest calkiem calkiem - no i pieniądze w jakich kupiłem
Opublikowano
A mógłbyś zdradzić za jaką cenę kupiłeś i jakie poniosłeś wydatki .....?? :)
Opublikowano
Fakt faktem trochę dołożyłem remont skrzyni,parę tulejek, zawieszenie tylne na sprężyny ok 4000zł zapłaciłem 30 tys i gaz założyłem (ale to kiedyś się zwróci więc tego nie liczę) może dużo może mało ale ogólnie da się wytrzymać - dokładam co jakiś czas bo może się czepiam samochodów ale nie lubie jak cokolwiek jest nie tak jak powinno być, albo coś stuka albo piszczy ;)
Opublikowano (edytowane)

Ja mam to samo ,bo lubię mieć idealne auto

co robiłem:

-przyciemnianie szyb bocznych

-na początku zakup nowych 4 szt opon goodyear F1 asymertic fr

-świece zapłonowe ngk,olej + wszystkie filtry

-nowy akumulator ca 1000 centra futura

-nowy przepływomierz Boscha

-uszczelki pokrywy zaworów reinza

-drugi kolektor ssący + kpl uszczelek i odmy.

-tuleje tylnej ramy(belki) 4szt-lemforder

-poduszki stabilizatora przód oryginał BMW

-tuleje wahaczy przednich 2szt-lemforder

-lewy sworzeń wachacza trw

-osłony przegubów + lewy zewnętrzy przegub mahle

-instalacja gazowa STAG 300 ISO II

-żarówki Xenony Osram

-zakupiłem oryginalną zmieniarkę CD (ktoś zajumał)

-zakupiłem telefon BIT II

-zakupiłem dekoder DVBT

-naprawa końcówki mocy w radiu

-wymiana kpl wycieraczek bosch

-zakupiłem ramki w zegary

-zakupiłem dywaniki gumowe jak oryginał (welur na lato)

-polskie menu + mapa europy do navigacji

-oczywiście naprawa skrzyni biegów

-wymiana linki otwierania maski przedniej

-wymiana przewodu separatora oleju + nowy olej i filtr

-wymiana silnika wycieraczki szyby tylnej

-jeszcze dokupiłem oryginalną siatkę pionową oddzielającą bagażnik od pasażerów

-w lecie była robiona obsługa klimatyzacji ,(wymiana czynnika + odgrzybianie ultradźwięki + chemia bezpośrednio na parownik -opisane w którymś poście jak to zrobić )

tarcze klocki mam jak nowe

tyle albo aż tyle ....dlatego trudno mi ją sprzedawać ....

Edytowane przez gora80
Opublikowano

Dałem 27500 + koszt rej i ubezpieczenia (500+ 290+510)

Po podsumowaniu .....złapałem się za głowę 12586 zł tyle wsadzone z instalacją gazową. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: