Skocz do zawartości

[E46] 330Ci (M54B30) Piszczenie - lokalizacja problemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem. Wsiadając dzisiaj do samochodu (1 dzień stało w garażu) po przekręceniu kluczyka do pozycji 2 (zapalają się kontrolki itp) usłyszałem dosyć głośnie piszczenie. Trwało ono ok. 3-4 sec, po czym przestało. Po "odpaleniu" samochodu, znowu zaczeło piszczeć. Przy zamkniętych szybach słychać w środku jednostajne piszczenie cały czas.

Próbowałem zlokalizować to piszczenie. Niestety ciężko określić co to może być. Słychać je dosyć dobrze praktycznie w każdym miejscu (najbardziej w okolicach filtra powietrza) na zewnątrz pod samochodem... Nie mam pomysłu co to może być.

Ostatnio wymieniałem (5 dni temu):

- filtr kabinowy, powietrza, paliwa, oleju

- olej

- płyn chłodniczy

Brak mi pomysłów co to może być.Może ktoś z was miał podobny przypadek? Przydałby mi się jakiś punkt zaczepienia.

Opublikowano

Byłem sprawdzić. Dźwięk wydobywa się jakby od strony silnika - podczas 'słuchania' pompy po przekręceniu kluczyka do pozycji 2 zauważyłem jedną rzecz. Buczenie pompy i ten 'pisk' zaczyna i kończy się w tym samym czasie co praca pompy.

Może być to problem z filtrem paliwa?

Opublikowano

Hmm, jutro pojadę ogarnąć do mechanika. Dzięki za 'poszlaki'.

EDIT:

Dziwna sprawa. Jadąc do mechanika zajechałem zatankować (miałem paliwa lekko poniżej 'ostatniej' ćwiartki) zalałem praktycznie do pełna. Po przejechaniu 8-9 km dosyć szybką trasą piszczenie ustało. Po dojechaniu na miejsce wyłączyłem samochód -> przekręciłem kluczyk do 2 pozycji i nic. 0 pisków, trzasków, nic. Mechanik nic konkretnego nie powiedział - no bo jak? Żadnych niepokojących odgłosów nie było.

Zgłupiałem teraz totalnie. Możliwe że to był zbieg okoliczności - nie wiem, będę szukał dalej.

Dzięki za dotychczasową pomoc.