Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam mały problem w zasadzie nie wiem jakiej oczekuje odpowiedzi ale coś mnie nurtuje kupiłem 4 zimówki jeszcze ich nie zakładam bo też po co ale zostały mi starę z bardzo dobry bierznikiem a że letnie miałem zjechane do zera nawet sznury było widać wiec wsadziłem zimówki na tył 3 letnie.No i tu sie zaczeła jazda lekko polało samochód jest nie do opanowanie i nie mówię to jako laki tylnego napędu bo bokiem i wchodzić w sekrety potrafię.Samochód na łysych oponach bez jakiegokolwiek bieżnika był bardziej stabilny niż teraz na zimówkach z 3 cm bieżnikiem jakim cudem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stara opona = brak przyczepności. Guma stwardniała i to normalne, że na śliskim nie trzyma się drogi.

Skąd ty masz opony z 3cm bieżnikiem ?

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano (edytowane)

Zimowka z 3 mm bieznikiem to opona ktora nie ma juz zadnych swoich wlasciwosci, trzeba ja wyrzucic. to ze mozna jezdzic wedlug prawa nie znaczy ze mozna w ogole :)

Przy samochodoach z moca BMW najpozniej wymienia sie letnie przy biezniku = 4 mm a zimowe lepiej nawet kupowac tansze opony a czesto niz ultra premium zadko.

Nie do konca w polsce ludzie rozumieja czym jest opona zimowa.

Opona zimowa bedzie opod kazdym wzgledem gorsza od letniej (a najbardiej w aquaplaningu), ale letnia nie bedzie miala ZADNEJ przyczepnosci na sniegu i lodzie a wiec opony zimowe zaklada sie dopiero wtedy jak jest snieg a nie niskie temperatury itp... bo zimowka na deszcz bedzie zawsze gorsza i z tad twoje poslizgi. Problem u nas jest taki ze nie ma juz pelnego sezonu zimowegoa od kilku lat a snieg jest troche w kratke raz jest raz nie ma a jak nie ma sniegu powinno sie jezdzic na letnich.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Riviasi jednostką do pomiaru bieżnika jest mm :wink:

tak sory oczywiscie za szybko pisalem :) wszystko w MM bieznika a nie CM :) 8 cm bieznika to sa opony do monster tracka i nie na pewno :)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie