Skocz do zawartości

E34 518i m43 porada - Felgi 18' 225/25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam e34 z moturem 1,8 115km. Slaby silnik, racja ;) Na codzien jezdze na feldze 16 calowej, z opona 205/60. Jakos to jedzie, wystarcza mi w zupelnosci. Mam mozliwosc zamiany tych felg na 18 calowe, z opona 225/25. Podpowiedzcie, jak duza bedzie roznica w przyczepnosci, mocy i spalaniu ??
Opublikowano

Po założeniu tych 18" różnica na pewno będzie w przekłamywaniu prędkościomierza tzn.

przy licznikowych 50km/h realnie 44km/h

przy 100km/h realnie 88km/h

przy 150km/h realnie 133km/h

Jak na taką masę auta i nie duży silnik to ja bym odpuścił sobie te felunki, odczuwalna moc nieznacznie spadnie z racji większych oporów toczenia, spadnie również komfort podróży z racji niskiego profilu opony, wzrośnie zaś spalanie i przyczepność opon, na suchej nawierzchni (na mokrym łatwiej będzie wprowadzić koła w poślizg z racji mniejszych nacisków jednostkowych w porównaniu z węższą oponą).

W dodatku 18" to dopiero wyzwanie dla zawieszenia :wink:

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą powyżej.

Ja bym się nie pchał przy motorze 1.8 w takie duze kola, no chyba, ze masz gdzies przyspieszenie, komfort i spalanie.

Tydzien temu przeszedlem z 17 calowych kol, szerokich na 9 cali z gumami 235/45 na 15 cali standard 195/65. Wiosna jezdzilem na 18 calowych Styling'ach 255/35. Roznica jest kolosalna w kazdym aspekcie. U siebie mam motor m50b25 i uwierz mi, trzeba bylo pocisnac gaz, aby rozbujac moje kombii na takich walcach, ale zrobisz jak uwazasz.

Jak kolo fajne i toczyl sie bedziesz w okol komina to warto, jak kolo srednie i bedziesz trzaskal duze przebiegi to odpusc.

pozdro :)