Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od dwoch tygodni mam problem z dziwnym skrzypieniem (to chyba najwlasciwsze slowo do opisania tego dzwieku) w tylnym lewym kole w mojej E36 2.5l. Dzwiek ten pojawia sie w momencie przyspieszania (nawet bardzo delikatnego) a czasami podczas hamowania silnikiem. Jednak na 100% nie slychac tego w czasie jazdy na luzie. Po przejrzeniu forum zorientowalem sie, ze prawdopodobnie przyczyna tego jest tylna polos napedowa (przegub zewn. lub wewn.) lub tulejki wachaczy (amortyzator i sprezyna wygladaja ok.). Moje pytania:

1. Jak sprawdzic co dokladnie jest uszkodzone (gdy kola sie kreca na podnosniku niczego nie slychac).

2. Czy polosie we wszystkich modelach E36 sa takie same (ktos pisal, ze chyba tak, ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi).

3. Czy wymiana polosi jest skomplikowana (czy niezbedne sa jakies nietypowe klucze i czy trzeba na cos zwrocic uwage podczas wymiany).

Dzis wstrzykanlem do obu przegubow na polosi (zewn. i wewn.) specjalny smar, ale nie ma zadnej poprawy.

Dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano
witaj!!piszesz ze na luzie nie ma tego dzwieku,tylko w czasie normalnej jazdy!!!hmmmm i tylko to jest z jednej strony????pisk z lewej!!!musisz sprawdziec wszystki tulejki w wahaczu to po pierwsze bo z polosiami to tez moze byc przyczyną jesli jest wyciuchany przegub!!! a jesli chodzi o wymontowanie polosi to nie jest to skompikowane, bez problemu sobie poradzisz!!!kilka srub ampulowych od wewnetrzego przegubu i jedna od zenetrzego!!ta ktora dociska przegub z łozyskiem!!!ta nasadka jest nietypowa bo nie jest 6kątna tylko 12kątna(30).a pol oski nie sa jednakowe w modelach e36.
Opublikowano

Przejrzalem wszystko. Sprezyny wygladaja zdrowo, wahacze tez, wszytkie gumy sa cale. Pozostaje jedynie przegub polosi, ale pare osob mi mowilo, ze przegub tak nie skrzypi. Juz sam nie wiem. Mieszkam teraz w Anglii a kto tu byl to wie, ze o dobrego mechanika jest tu trudno. Zagladal do mojego auta znajomy szef serwisu audi i nic nie wymyslil. Jak pojade do serwisu BMW to pewnie beda chcieli mi wymienic pol zawieszenia, bo oni tak robia. Chyba wstrzymam sie do lipca, az przyjade na urlop do Polski, bo polscy mechanicy sa sprytniejsi. A to ochydne skrzypienie zaglusze muzyka. Co mi pozostaje :wink:

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
A weź zaciągnij ręczny i ponaciskaj na tył auta i sprawdź czy będzie słychać skrzypienie? Ja tak mam, że jak zaciągne ręczny i nasisnę na tył auta to słychać właśnie skrzypienie i nie wiem co jest powodem. man nadzieję, że to tylko ręczny :worried: Edytowane przez degsterr