Skocz do zawartości

Podgrzewane fotele - kostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymieniłem fotele bez grzania na grzane. Oczywiście wcześniej nie miałem podgrzewanych foteli. Fotele przedliftowe. Dziś zamontowałem panel z przyciskami do podgrzewania foteli . Z tyłu tego panelu są trzy wejścia. Jedno z nich jest do grzania foteli. Kostka ta ma cztery wejścia. Jedno to masa , drugie zasilanie i dwa pozostałe wg. mnie idą do foteli jeden do prawego drugi do lewego. W kostce pod fotelem ustaliłem , że kostka C (nr pinów 23-24-25) to kostka od grzania foteli . Przewody te idą do takiego czarnego "pudełka" pod fotelem i z tego "pudełka" idą na maty grzewcze. Pin oznaczony 23 (cienki przewód niebieski) 24(gruby przewód brązowy) 25 (gruby przewód czerwony z czarnym paskiem). Pociągnąłem przewód jeden z panelu do fotela pasażera i drugi przewód do fotela kierowcy. Moje pytanie brzmi jak teraz podłączyć? Z panelu idzie jeden przewód na każdy fotel a w kostce pod fotelem są trzy piny 23,24 i 25?? Mam nadzieję , że napisałem ze zrozumieniem. Przejrzałem wszystkie posty dotyczące podłączenia foteli, ale nie znalazłem, odpowiedzi na moje pytanie. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Fotele zwykłe - "pół elektryka".
Opublikowano
Dałem na pin 24 napięcie i na pin 25 masę ( ze sterowania silnika fotela) , a na pin 23 dałem ten przewód z panelu ..... i nic . Kurcze jak to podłączyć. Nie ma już pomysłów :( .
Opublikowano
Rok 2005 , fotele miałem "półelektrykę" kupiłem fotele z 2007 przedliftowe z "półelektryką" , ale mają grzanie . Po podłączeniu wszystko działało oprócz grzania ponieważ nie maiłem takiej opcji a wtyczka od auta (ta pod fotelem) kostka oznaczona jako C była "pusta- bak przewodów") , są w niej trzy piny 23,24,25. Zapodałem tam napięcie (z silników fotela) i trzeci pin (cienki niebieski przewód) podłączyłem pod panel sterowania i nic :(
Opublikowano
Jeśli masz auto palone z kluczyka nie podłączysz grzania pod tą jak nazwałeś czarne pudełko.Ten moduł można podłączyć jeśli masz KGM w aucie(po 09/2005).Bez tego modułu tylko dołożenie modułów/grzania po CAN-ie foteli pomoże .Ale to już więcej przerabiania i koszty większe.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Temat ogarnięty :D , wyrzuciłem ten mały moduł pod fotelem (poliftowy) i zamontowałem ten duży moduł. Pod duży moduł wpiąłem CAN i podpiąłem go pod CAN Idrive , a dwie kostki z tego małego modułu przełożyłem do dużego modułu (musiałem tylko przerobić jedną kostkę ponieważ kształtem nie pasowała). Czyli można :D . I hula , aż buczy. Nie musiałem nic robić bo wcześniej miałem wgrane w CIC podgrzewanie foteli. Trochę to trwało zanim ogarnąłem temat :? .
Opublikowano
Jutro będę podłączał fotel pasażera, zobaczę czy też odpali :wink: . Podobno nie ma opcji aby "odpalił" ( takie dostałem informację) :?: Zobaczymy czy to fakt czy mit :) . Dam znać jak "poszło" :wink:
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, jestem właśnie na etapie podłacznia grzanych foteli z elektryką, wczesniej miałem tylko pół elektryki bez grzania. Możesz mi powiedziec o co chodzi z tą linią can bo nie bardzo rozumie. Jakie to sa kolory kabli o ile ich trzeba podpiąć?