Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moim e91 auto zakupilem auto w niemczech I wyruszylem w droge. Po przejechaniu ok.50 km na autostradzie z wydechu zaczol leciec bialy dym zauwazylem to w lusterku zatrzymalem sie na parkingu nie gaszac auta podeszlem z tylu I kolega dodal gazu to pojawilo sie duzo dymu I nawet chodzby rozgrzane do czerwonosci kawalki wegla wylatywaly z rury. Zgasilem auto I po otwarciu maski zauwazylem rozgrzany do czerwonosci katalizator. Dodam ze temperatura silnika nie zmieniala sie

. Odczekalem wiec az samochod ostygnie po tym czasie zapalilem samochod juz nie kopcil wiec wyruszylem w dalsza trase gdzies okolo 120km I okazalo sie ze samochod stracil moc. Po trzech dniach zawiozlem auto do mechanika na komputerze wykazalo ze problem z katalizatorem I czwartym wtryskiem. Mechanik stwierdzil ze trzeba oczyscic katalizator I wstawil jakis czujnik co oszukuje filtr czastek stalych I regeneracje wtrysku. Za naprawe zaplacilem 620euro po trzech dniach wystapil nastepny problem od tego czasu mam kolejny problem odpalajac auto rano strasznie dymi na jasno niebieki a jak dodam gazu to pojawia sie czarny dym. W trakcie jazdy przy redykcji lub przyspieszaniu pojawia sie za mna czarna lub biala chmura dymu I auto rowniez nie ma mocy. Na ok 1000km min 1l oleju musze dolewac olej 0w40. Prosze o pomoc I jakies wskazowki co moge z tym zrobic

Opublikowano

Rozbierz dolot i zobacz czy zbiera sie olej w Intercoolerze.

Sprawdz luz na wirniku turbiny.

Sprawdz rowniez odme, choc membranowe nie powinny sie zatykac.

Na moje oko to leje ci turbo.

Powodow moze byc wiele.

Przy przebiegu 270 kkm turbo moze juz byc mocno zuzyte.

Mozesz miec rowniez przytkany przewod powrotny oleju z turbo.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(