Skocz do zawartości

[e46 touring] światła w klapie bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :)

Koledzy, czy istnieje możliwość zakodowania modułu świateł w taki sposób aby podczas włączonych świateł mijania w tylnych lampach prócz standardowych [w błotniku] świeciły się także lampy montowane w klapie bagażnika? Jeśli dobrze kojarzę w ten sposób standardowo świecą lampy w e39 touring – taki efekt „szerokiej lampy z tyłu”.

Jeśli jest taka możliwość bardzo prosiłbym o zdjęcia jak to wygląda po owej modyfikacji oraz informację [może być PW] jakie wartości muszę zakodować.

Z góry dziękuję za informację :)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest taka możliwość.

Światła w bagażniku - przeciwmgielne jako postojowe są również aktywowane seryjnie w modelach E46. Wszystko zależało od wersji doposażenia.

Część modeli ma tak, że po włączeniu światła przeciwmgielnego, świeci tylko lewa strona. Nie jest to spalona żarówka z prawej strony, a prawidłowe działanie.

Samochody wypuszczane na rynek europejski, zgodnie z normami Unii, mają obowiązek posiadania jednego światła przeciwmgielnego po lewej stronie.

A więc po prawej stronie po prostu sobie darowali umieszczenie żarówki jeśli model lamp był standardowy.

Efekt w touringu mniej więcej taki.

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/633/ghIGhd.jpg

Aktywacja oczywiście przez NCS Expert.

Moduł świateł (u mnie LSZ)

Szukamy wartości NSL_ALS_STANDLICHT i zmieniamy na aktiv .

Bach, włączamy postojowe, mamy przedłużone lampy.

A co zrobić jak po aktywacji świeci tylko jedna strona? (lewa)

Otwieramy bagażnik -> Wyciągamy maskowanie z klapy (jest na zatrzaskach) i mamy dostęp do modułu z żarówkami.

Po wyciągnięciu okaże się, że miejsce na żarówkę jest zaślepione blaszką. Ja u siebie wziąłem aku z najszerszym wiertłem jakie miałem i wywierciłem otwór. Później oszlifowałem ranty w celu dopasowania żarówki i zrobienia otworu na bolec.

Jeśli w kostce zasilającej mamy dwa kabelki zamiast trzech, Konieczne będzie przedłużenie zasilania z lewej lampy. O masę nie musimy się martwić, znajduje się w blaszce w której wierciliśmy.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam. Właśnie aktywowałem i działa:) Oczywiście wkład od lampy zmieniałem, jakiś czas temu, bo po stronie pasażera miałem jedną żarówkę.
Opublikowano

Ale mam pytanie, czy to nie bedzie je****ć po oczach kierowców jadacych z tyłu? Lub stojących w korkach za takim autem?

Wysłane z mojego LG-D955 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem. Ja jade z przodu:)

Ogólnie to moc świecenia jest identyko jak postojowych, także robi się szerzej z tyłu. Wygląda coś jak w piątce. Zresztą wrzuce foty z mojego tyłu robione telefonem, z maski samochodu parkującego za mną:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33faeccc8e311c9b.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No jak włączysz to świecą się oba w klapie pełną mocą. Trochę nie chce mi się iść fotografować:). Ogólnie oryginalnie nie miałem dwóch żarówek po stronie pasażera, także wkład wymieniałem a instalacje pociągnąłem z lampy po stronie kierowcy. Jutro rano przed robotą postaram się fotę pstryknąć jak nie zapomnę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapomniałem foty pstryknąć, ale w linku od marcineddie jest zdjęcie jak wygląda z zapalonymi przeciwmgielnymi. Ja programowałem w polifcie.
Opublikowano
JA PRZERABIALEM U SIEBIE W COUPE BEZ KODOWANIE. KUPILEM TYLKO WKLAD Z WTYCZKA OD ANGLIKA. PRAD PODPIALEM OD PODSWIETLENIA REJESTRACJI A PRZECIWMGELNA PRZELOZYLEM POD PRAWE SWITLO STOPU WSZYSTKO POD OKIEM GOSCIA ZE STACJI KONTROLI POJAZDOW WIC WSZYSTKO JEST OK. ACHA I ZAROWKI TRZE ZMIENIC NA 5W POZDRAWIAM:)
Opublikowano
JA PRZERABIALEM U SIEBIE W COUPE BEZ KODOWANIE. KUPILEM TYLKO WKLAD Z WTYCZKA OD ANGLIKA. PRAD PODPIALEM OD PODSWIETLENIA REJESTRACJI A PRZECIWMGELNA PRZELOZYLEM POD PRAWE SWITLO STOPU WSZYSTKO POD OKIEM GOSCIA ZE STACJI KONTROLI POJAZDOW WIC WSZYSTKO JEST OK. ACHA I ZAROWKI TRZE ZMIENIC NA 5W POZDRAWIAM:)

zrobrze foto jak bedziesz mial chwile jak to wyglada. Widac roznie w swieceniu pomiedzy pozycja a przeciwmgielna?? odcien itp tid?

Opublikowano

dzieki elegancko:)

komp nie wyswietla bledow o przepalonych zarowkach?

i rozumiem ze przeciwmglowe podlaczyles pod zarowke stopu stosujac diode?? i wlaczajac przeciwmgielna swieci Ci sie prawy stop??

Opublikowano
Ale mam pytanie, czy to nie bedzie je****ć po oczach kierowców jadacych z tyłu? Lub stojących w korkach za takim autem?

Nie będzie razić kierowców jadących za Tobą, bo światła w klapie będą podobnie świeciły jak lampy postojowe w błotniku, tzn. przeciwmgielne świecą się na ok. 30 % mocy aby wyrównać jasność świecenia do sąsiednich lamp.

A jak wyglada sprawa z przeciwmgielnymi?

Włączając światło przeciwmgielne, żarówki w klapie zapalają sie na 100% mocy, wyłączając je wraca do 30%.

kolego tam trzeba zarowke zmienic z 10w na 5w i jest gitarka. wstawie fotki pozniej.

Właściwą żarówką jest żarówka P21W . Świeci zarówno przy mocy 5W - jako postojowa i 10W - gdy uruchomimy światło przeciwmgielne.

komp nie wyswietla bledow o przepalonych zarowkach?

Nie ma żadnych błędów, no chyba że spali się żarówka w klapie.

Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W turasie chyba nie da się zrobić jak w coupe kamyk27. Ja mam w kloszu 3 żarówki. U góry kierunek i pod nim dwie żarówki na jednym poziomie. Niżej nic chyba się nie da wkręcić.
Opublikowano
w tablice wstawilem diodowe podswietlenie ( oczywiscie zarowki z radiatorem zeby blad nie wyskakiwal) zeby odciazyc tym samym instalacje pod ktora podlaczylem owe pozycje w klapie zas przeciwmieglna podpialem pod lewy stop. Wlaczam przeciwmgielna zapala sie lewy tyl stopu . wszystko przerabiane pod okiem goscia z kontroli pojazdow. Nie ma zadnych bledow nic nie trzeba kodowac. wystarczy zmienic zarowke z 21w na 5w, milej zabawy. :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

v3ron oglądałem dziś dokładnie klosz w błotniku. Ten pasek lampy na samym dole to odblask. Także nie da się tam wcisnąć żarówki, przynajmniej u mnie. Jak robisz fotkę z lampą to wygląda jakby się wszystko paliło:) Zdjęcie na dowód wykonane z lampą błyskową.

http://images67.fotosik.pl/338/11cf5f6523af6119med.jpg