Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Autko to e91 320i silnik n43b20

A wiec od jakiegos czasu pojawil mi sie dziwny odglos , ktorego za cholere nie potrafie zdiagnozowac:(

Sytuacja wyglada tak:

Dzwiek zawsze pojawia sie na zimnym silniku. Autko musi albo jechac albo stac ale wtedy byc gazowane 2k-3k rpm

Dziwek trwa przez jakies 2-3 sekundy potem znika i pojawia sie znow.

Po 2-3 minutach od odpalenia lub od ruszenia wszystko zanika .

Dzwiek/halas opisalbym hmm jakby odglos lekkiego tarcia ,wycia, Cos podobnego do odglosu opon jak sie wjedzie na paski oddzielajace pasy ruchu(pomalowane ta specjalna farba) Slyszalny nawet jak w kabinie gra radio.

Nie ma znaczenia czy wciskam sprzeglo czy hamuje czy nawet toczac sie z gory wbije na luz.

Ewidentnie dochodzi spod maski. Olej zmieniany, klocki zmieniane, wymieniane paski i napinacze wiec to nie to.

Widac ze jest to cos temperaturo-zalezne :) Latem trwalo to czasem tylko minute i ustawalo, teraz gdy jest chlodniej trwa to 2-3 minuty od odpalenia/ruszenia.

Pierwszy moj typ to byla pompa powietrza wtornego bo z tego co sie orientuje wlacza sie wlasnie ona na chwile przy zimnym silniku...

Macie Panowie jakies inne pomysly ?

Z gory wielkie dzieki za jakakolwiek pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym silniku nie ma pompy powietrza wtornego wiec to nie to, moze elektryczna pompa wody kleka ? Podlaczales pod inpe, iste zeby sprawdzic czy ma jakies bledy ?
Krzysztof
Opublikowano
Tak bylo sprawdzane pare tyg temu i nic nie bylo.

Ta pompa elektryczna to nie halasowalaby caly czas jakby sie psula?

No nic bede szukal dalej:) Dzieki za pomoc

Kolego proponuję CI ściągnąć pasek klinowy/wielorowkowy i skontrolować wszystkie rolki. Zwróć uwagę na sprzęgło jenokierunkowe alternatora.

Miałem podobny problem (no może "odczucia" dźwiękowe były inne). Gdy odpaliłem auto na zimnym silniku było dość mocno słyszalne. Po kilku minutach hałas ustępował. Zdemontowałem pasek i okazało się, że sprzęgiełko do wymiany.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz. Zapomnialem jednak dodac ze sprzeglo alternatora wymienione bo wylo. Wiec to nie to. Z rolek wymienialem napinacz oraz rolke hmm rolke prowadzaca(idler pulley) tak sie to chyba zwie ;)

Wiec naprawde powoli opcje sie koncza co powoduje ten halas. Na weekend postaram sie nagrac to i wrzucic na youtube moze wtedy cos zaswita.

Zgory dzieki za odpowiedzi