Skocz do zawartości

[e36] Swap M43 na M42 i zmiana komputera bez EWS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Na dniach będę swapował do E36 316i '96r. silnik M42B18 (produkcja 03/1995). Problem tkwi w tym że kupiłem kompletny silnik z komputerem ale bez reszty EWS'a. Przyszła mi do głowy myśl aby zamienić komputer na taki bez EWS. Numer kompa który dostałem z silnikiem to Bosch 1 743 250 (001). Mam możliwość zakupu innego kompa z IS'a bez EWS ale z innym numerem Bosch 0 261 200 950. Pytanie brzmi, czy ten nowy komputer zadziała z tym silnikiem? Edytowane przez mariusz76a
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wracam do tematu bo już się pogubiłem z tymi komputerami. Otóż silnik zapalił bez problemów na kompie od 316'tki ale chcę go zmienić na oryginalny od IS'a. Kupiłem komputer 0 261 200 950 z samochodu z 05/1993 czyli chyba bez EWS i silnik na nim nie zapala. Czy jest możliwe aby ten nowy komputer miał EWS? Jak rozpoznać komputery bez EWS'a?
Opublikowano

Komputer 0 261 200 950 okazał się w porządku. Problem z odpaleniem powodował EWS w który był wyposażony samochód. Aby nowy komputer bez EWS'u zadziałał w samochodzie wyposażonym w immo. należy wypiąć żółtą wtyczkę ze sterownika EWS i zmostkować dwa kable (zielono czarny i czarno żółty). Wielkie dzięki dla użytkownika Leszek1974 który opisał to w innym temacie.

P.S.

Kolega Hejner1993 napisał że nie ma różnicy w jeździe z komputerem od M43. W moim przypadku różnica jest bardzo duża.

• 1 rok później...