Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie,auto nie chciało już kręcić.. wyjałem akumulator a tam w celach 0 wody :evil: dolałem wody i podłaczyłem do ładowania prądem 5A po 1h prąd spadł do 4A.. po czym zauważyłem wybrzuszenie w bocznej ściance akumulatora i go odłączyłem.Pytanie jest teoretycznie jedno czy mogę go podpiąc do auta uruchomić i nic nie wybuchnie?poniewaz mam jutro pilny wyjazd

Wiem,że trzeba będzie go wymienić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli miałeś pusto w celach, to nie powinieneś zalać czystej wody, a elektrolit, czyli 37% - owy wodny roztwór kwasu siarkowego.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Strikxe222 witaj !

Pytasz

nic nie wybuchnie?

Tego to się nie obawiaj, nic Ci nie wybuchnie, co najwyżej nie będzie ci trzymał i będziesz miał problem z odpaleniem.

Przy małym ubytku elektrolitu można dolewać wody destylowanej na miejsce tej odparowanej.

Jak Ci aku wybrzuszyło od ładowania to by mogło świadczyć że twój aku był szczelny i gazy nie miały ujścia albo inny fenomen co z twojego opisu jednoznacznie nie wynika.

Najlepsza rada to wymienić aku na nowy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Jak się płyty rozwarstwiły to już ma zwarcie wewnętrzne i brak pojemności.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.