Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dwa miesiące temu zakupiłem BMW E91 320d, wydaje mi się, że model jest w stanie dobrym ale mam kilka pytań dotyczących jego użytkowania:

Usterki:

- podczas skręcania strasznie piszczy mi kierownica - nie ma reguły czasami głośniej czasami ciszej a czasami nie piszczy..... nie jest to jakaś inwazyjna rzecz ale trochę denerwuje

- Kiedy wciskam lub popuszczam sprzęgło w pewnym momencie słychać dziwny dźwięk - rzęzi, ktoś mi podpowiedział, że to łożysko sprzęgła - czy ktoś ma inny pomysł ? Jeżeli to łożysko ile kosztuje wymiana ? podobno trzeba wymienić całe sprzęgło bo łożysko jest jego integralną całością

- filtry: wymienia się filtr powietrza, filtr kabinowy o coś takiego jak filtr odmy/separator oleju - co jaki czas muszę wymieniać ?

-spalanie w cyklu mieszanym osiąga wartość 8,6l/100km czy to normalne ?

- rozrząd - w BMW jest łańcuch - ale podobno konstrukcyjnie jest jakieś niedociągnięcie i się zużywa co jaki czas to sprawdzać?

- bluetooth - nie mogę podłączyć telefonu do komputera przez bluetooth

-płyn do spryskiwaczy - po tygodniu od zalania świeci się kontrolka niskiego poziomu płynu, mam światła ksenonowe które dużo go zużywają ale to chyba przesada.

W kwestii aut jestem laikiem, dziękuję za odpowiedzi

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano
Jak jestes laikiem to podaj przynajmniej rocznik auta a najlepiej 7 ostatnich znakow z Vinu to przynajmniej da rade sprawdzic czy masz opcje bluetot-a. :(
Opublikowano
Jak jestes laikiem to podaj przynajmniej rocznik auta a najlepiej 7 ostatnich znakow z Vinu to przynajmniej da rade sprawdzic czy masz opcje bluetot-a. :(

********70KY18028 proszę numer VIN, wydaje mi się, że jest tam bluetooth ale nie mogę podłączyć

Ubywanie plynu to najprawdopodobniej cieknąca dysza spryskiwacza ksenonów

ostatnio widziałem, że coś kapie z przodu od pasażera, sprawdzę ją, dobry trop.

Odnosnie dzwiekow przy wciskaniu i puszczaniu sprzegla to prawdopodobnie dyferencjal. Mialem to samo, po wymianie dyfra cisza.

Hmm, w warsztacie mówili, że to łożysko oporowe ale sprawdzę.

Opublikowano
quazar Vin jest niepoprawny :( albo ja mam problem z dekoderem bo nic mi nie wyswietla poza podstawowymi informacjami,sprobuje pozniej moze zabangla.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wracając do usterki rzężenia czegoś w skrzyni biegów mam dodatkowe informacje:

- rzęzi w momencie kiedy sprzęgło jest wciśnięte do połowy

- przestaje kiedy sprzęgło jest wciśnięte to połowy gdy gałką zmiany biegów kieruje w pozycję jakiegoś biegu/ bieg nie wchodzi bo sprzęgło nie jest wciśnięte do połowy ale położenie gałki niweluje dzwięk

Co to może być ? Dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wracając do usterki rzężenia czegoś w skrzyni biegów mam dodatkowe informacje:

- rzęzi w momencie kiedy sprzęgło jest wciśnięte do połowy

- przestaje kiedy sprzęgło jest wciśnięte to połowy gdy gałką zmiany biegów kieruje w pozycję jakiegoś biegu/ bieg nie wchodzi bo sprzęgło nie jest wciśnięte do połowy ale położenie gałki niweluje dzwięk

Co to może być ? Dziękuję za pomoc.

Obstawiam dwie rzeczy:

http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/23_1053-gs6-37bzdz-elementy-uszcz-i-dodatk/vKY18028

element nr1,

lub łożysko oporowe.

Jeśli chcesz to naprawić, to polecam od razu wymienić kompletne sprzęgło (jakieś 700-800zł kpl) + Rurka prowadząca nr

23 11 7 531 354 , aby nie ściągać skrzyni dwa razy.

Koło dwu masowe też już może wymagać wymiany (choć to raczej na pewno nie jest przyczyna rzężenia).

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg