Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rok temu uszkodziłem sobie tylny błotnik i tylne drzwi. Uszkodzenie było na tyle delikatne że lakiernik stwierdził , nie wymieniamy elementów to się wyklepie. Ale trzeba było użyć trochę szpachli. Wszystko zrobił pomalował i było ładnie. Minął rok, a miejsca gdzie była szpachla zaczynają być widoczne na lakierze, zrobił się tak jakby obrys tego co było szpachlowane. Nie jest to jakoś bardzo rażące ale gdy sie przyjże to widać. Pojechałem na reklamacje ale lakiernik stwierdził że to nieuniknione, po prostu wszystko siadło , szpachla i podkład wciągnęły lakier i nic z tym nie zrobi.

I teraz pytanie czy aby na pewno wykonał to fachowo?? Wydaje mi się że dał za mało podkładu lub za mało lakieru, dlatego teraz to się tak odznacza. Czy mam rację ??

Opublikowano
To ja już widzę gołym okiem. Ale co zrobił źle żeby mu to przetłumaczyć?? Zapiera sie że to nieuniknione przy szpachli.
Opublikowano
Witam, szpachla przeważnie zawsze siada więc samochody zabytkowe są robione miesiącami żeby nie było takich efektów. Zapewne czas naprawy był również krótki a szpachla musi doschnąć jak i reszta materiałów. Teraz trzeba by było to wyciąć na podkładce, podkład na nowo i lakier i wtedy już nic nie może wyjść. Ja dla siebie jak robie to zazwyczaj to trwa długo ale przynajmniej unikam siadania szpachli :mrgreen:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
Jak długo musi schnąć spachla ? Rozumie ze dosycha już wyszlifowana na gładko i gotowa do podkładu? Czy podkład przed położeniem lakieru też musi schnąć jakąś tam ilość czasu ??
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak szpachli nałożysz jak murarz tynku to efekt będzie jak w opisywanym przypadku.