Skocz do zawartości

[E90 318d] Szarpanie w zakresie niskich obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje BMW E90 318d 316tys.km Jak w temacie w zakresie 1500 - 2000 tys obr. jadąc ze stałą predkością , zaczyna niemiłosiernie szarpać samochodem, po dodaniu gazu lub odjęciu , problem natychmiast znika. Objaw nie zależnie czy auto zimne czy rozgrzane. Nie odczuwam żadnych ubytków w mocy. Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam

Podpięcie pod komputer i diagnoza, uszkodzony sterownik turbiny. Znam temat , wiem co to oznacza, ale teraz pytanie, czy to szarpanie to może być objaw własnie uszkodzonego sterownika? dodam że kiedyś przerabiałem podobny problem i szarpania wtedy żadnego nie odczuwałem, poprostu któregoś dnia turbo wyzionęło ducha :/

Prosze o porade zanim wezme się za to turbo, gdzie ew. szukać jeszcze problemu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Sprawdz EGR i kolektor ssacy, pewnie masz strasznie zabrudzony.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
  • Autor

Ok. Wyczysciłem Egr - nie było tragedii no ale jest już czysty. I teraz pytanie. Próbowałem podnieść delikatnie ten tłoczek w środku i nie drgnął ani mm. Rozumię że działa na niego powietrze z jakąś siłą, ale czy aż z taką dużą ,ze siłą wlasnych rąk nie potrafie go nawet delikatnie podnieść ? Proszę o opinię osób które to robiły. Druga sprawa czy ew. uszkodzony Egr zostanie wykryty przez podłączenie do komputera??

Pozdrawiam