Skocz do zawartości

3.0d Błąd świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam błąd świec żarowych słyszałem, że mogą to być zużyte świece jak i uszkodzony przekaźnik świec żarowych, jak i bezpiecznik 100A (tak jest e46). Teraz pytanie gdzie jest ten bezpiecznik i przekaźnik?

Jak zdiagnozować czy to świece czy przekaźnik ...

Opublikowano
Przekaźniki w e39 raczej się nie psują, bardziej prawdopodobne jest to, że masz uszkodzoną którąś ze świec żarowych, ja też mam ten błąd, bo spalona jest jedna świeca, ale z tego powodu nie żadnych problemów z zapalaniem nawet przy dużych mrozach. Przekaźnik znajduje się pod prawym filtrem przeciwpyłkowym, tam też jest komputer silnika. Z przekaźnika wychodzi 6 grubych kabli, które idą bezpośrednio do świec. Poprzez te kable możesz sprawdzić próbnikiem ile świec masz uszkodzonych.
Opublikowano

Sprawdź bezpiecznik jest z tyłu po prawej stronie nad akumulatorem taki duży jest ich tam kilka (nie pamiętam teraz który to jest). Ja miałem tak samo wywalało mi bąd świec a świece były dobre (sprawdzone) i już miałem kupować sterownik ale mechanik sprawdził jeszcze bezpiecznik i był walnięty. Nawiasem mówiąc to jest chyba ten sam bezpiecznik, który jest od wiatraka klimy.

Pozdrawiam

Opublikowano
U mnie też był błąd świec. Jak się okazało jedna tylko była sprawna. 6 nowych rozwiązało ten problem ;)
Opublikowano
Nie ma kontrolki pojawia się tylko komunikat na wyświetlaczu i jak zniknie to można odpalać auto.