Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem w trakcie ustawiania rozrzadu w bmw m52 2.5l vanos, ponieważ po powrocie od mechanika auto nie chodziło tak jak trzeba, przyczyną prawdopodobnie był zle ust rozrzad poniewaz po zdjeciu pokrywy położenie wałków sie nie zgadza. Rozebrałem wszystko i zacząłem go składać od nowa. I mam do was pytanie, czy znaki (strzałki) na obu zębatkach wałka wydechowego mają być w jednej płaszczyźnie? Pytam dlatego, że na łańcuchu łączącym zebatki wałka wydechowego ze ssacym oraz obu zębatkach są porobione znaki markerem. Po ustawieniu na znaki robione markerem i wycentrowaniu otworów na śruby, znaki (strzałki) wybite fabrycznie na obu zębatkach wałka wydechoego nie zgrywają się - jest roznica jedego ogniwa. Po zredukowaniu tej różnicy, tzn przesunięciu łańcucha głównego o ogniwo, nie da skręcić się zębatki na wydechowym, dziury na sroby sa przysłonięte. Możliwe, że osoba robiąca znaki markerem, zrobiła to źle i dlatego tak sie dzieje? Chciałęm się też upewnić co do tych znaków na zębatkach wałka wydechowego, czy maja byc w jedne lini czy to nie gra roli? oglądałem film jak koleś składa rozrząd i u niego te znaki się nie nakładają tzn. znak na głównej zębatce jest przesunięty mniejwiecej o ogniwo względem znaku na drugiej zębatce. Proszę o pomoc

Opublikowano

podstawowa sprawa to ustawienie znaku na kole pasowym i zablokowanie wału przy skrzyni biegów,pierwszy cylinder na górze

wałki rozrządu maja być poziomo stopkami do rantu głowicy znakami do góry

do tego dochodzi odpowiednie zamontowanie Vanosa

złe ustawienie rozrządu może się żle skończyć

Opublikowano
Tak tak, o tym wiem, chodzilo mi bardziej o znaki na kolach zebatych walka wydechowego ( obydwu) czytalem instrukcje uzytkownika "robertbmw" ale niestety to co chcialem wiedziec jest na foto, a te nie wczytuja mi sie:/