Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie jak w temacie. Od dlugiego czasu moje autko trzymaja bolączki w postaci podwyzszonego spalania (miasto okolo 15 l / 100 km Pb 95) i czasami wystepujacych drgan silnika na wolnych obrotach. Drgania czasem sa czasem ich nie ma. Ogolnie slychac jak silnik wtedy "dyszy".

Kilka osob podpowiedzialo mi że przyczyną takich rzeczy mogą być niesprawne wtryski (zapchane lub cos innego). Dlatego mam pytanie jakie są objawy takich niesprawności, czy mogą być takie jak ja mam?

I czy można jakoś te wtryskiwacze sprawdzić?

Opublikowano

W najprostszy sposob to nalezy wykrecic listwe,

nastepnie podlaczyc do niej wszystkie przewody i pokrecic rozrusznikiem. Wowczas bedziesz widzial czy wszystkie wtryskiwacze sikaja paliwem i czy robia to mniej wiecej rowno - to jest taki wielce domowy sposob sprawdzania i wykryjesz w ten sposob naprawde mocno uszkodzony wtryskiwacz.

Innym objawem moze byc delikatne stukanie wtryskiwacza. Slychac to mniej wiecej tak jakby zawory stukaly.

Jezeli chodzi o twoje objawy to przedewszystkim czy sprawdzales sonde??

Jest mozlwe ze wtryskiwcze sie zatarly jednak takie rzeczy sie zdarzaja praktycznie tylko na LPG (chodza na sucho).

Opublikowano
Ostatnio sonde sprawdzalem i mechanik powiedzial ze nie jest pewien czy dobrze dzial bo jego marny komp pokazywal ze zmienia swoje napiecie ale nie plynnie i czasem nie reagowala. To bylo przed wymiana swiec. Ale jak sonda bedzie rozwalona to znaczy ze mi juz 2 padla w przeciagu 2 miesiecy. Teraz sie zastanawiam czy pojechac na pelna diagnoze auta za 200 zł czy sama sonde za 50 zł (bo obawiam sie ze sonda bedzie ok i 50 zł w plecy a problemn nadal). A ostatnio mnie kryzys finansowy dorwal i naprawde mam dylematy, szukam po znajomych czy ktos ma jakis mechanikow w rodzinie co by taniej za sprawdzenie komputerowe wzieli, juz bylem u 5 roznych mechensow kasy wydalem na nich od cholery a nic nie pomogli dlatego mam naprawde male zaufanie.
Opublikowano

Witam

Kup sobie tester za 45 pln na allegro ,albo zrob sobie sam.

Gdzies to bylo na foru.Ja nie znam sie na tym zbyt dobrze i dlatego nie moge Ci go opisac.

pozdrawiam

Opublikowano

Jest mozlwe ze wtryskiwcze sie zatarly jednak takie rzeczy sie zdarzaja praktycznie tylko na LPG (chodza na sucho).

na LPG wtryskiwacze benzyny są odłączone i nie mogą pracować ponieważ w listwie wtryskowej jest paliwo wciąż podawane przez pompę benz. :doh:

Fakt

W takim razie umieraja od niepracowania

• 1 miesiąc temu...