Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jeśli gdzieś taki temat się przewinął to proszę o wybaczenie. Nie udało mi się go odnaleźć.

Rozpocząłem poszukiwania opon zimowych do swojej e90 w której w tym roku założyłem pro kity i dokładkę alpiny. W garażu leżą 195/55/16 zimowe ale domniemam, że mogą być zbyt niskie. Nie chciałbym urwać dokładki w zimę :duh:

Rozważam następujące rozmiary opon:

225/55 R16

225/50 R17

Co będzie lepsze na zimę przy niższych sprężynach? Czy powyższe rozmiary opon nie będą obcierać przy większym obciążeniu?

Opublikowano
Rozważam następujące rozmiary opon:

225/55 R16

225/50 R17

Co będzie lepsze na zimę przy niższych sprężynach? Czy powyższe rozmiary opon nie będą obcierać przy większym obciążeniu?

Zmierz obwod w tych konfiguracjach i zobacz jaka bedzie roznica w porownaniu do dedykowanych (bo napewno beda wyzsze i pytanie, czy niebeda obcierac)

Kalulatory do przeliczenia:

http://www.kalkulatoropon.pl

http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Opublikowano

Znam wszystkie kalkulatory, wszystko mam policzone.

opona wzorcowa 205/55/16 631.9 mm 0 mm 0 %

zamiennik 1 235/35/19 647.1 mm 15.2 mm 2.35 % - takie opony mam letnie i jest w porządku.

zamiennik 2 225/55/16 653.9 mm 22 mm 3.36 %

zamiennik 3 225/50/17 656.8 mm 24.9 mm 3.79 %

Czy różnica w średnicy będzie na tyle duża, że będzie obcierać? Ewentualnie może ktoś kto jeździ na niższej sprężynie podpowie jaki sprawdzony rozmiar zimowej opony będzie najlepszy.

Opublikowano

Nie wiem jak w PL ale w Austrii by ci zabrali dowod. Opony musza byc w takich rozmiarach jak podane przez producenta i nie moze byc wiekszy odchyl niz 2% od normy, inaczej trzeba jechac przekalibrowac predkosciomierz.

ja mam e90 na pro kicie z dokladka (nie alpiny) i powiem ci tak:

latem 225/35 19 i 255/30 19 nie ma najmniejszych problemow, a na zime zaloze 205/55 16 i tez nie przewiduje zadnych rewelacji, krawezniki i tak staram sie omijac.

Opublikowano

W Polsce raczej za inne rozmiary nie zabierają dowodu. Nie spotkałem się nigdy z czymś takim a kilkukrotnie byłem zatrzymywany do kontroli i wielokrotnie funkcjonariusze sprawdzali stan opon.

Spróbuję w takim razie z seryjnym rozmiarem 205/55 r16 ewentualnie sprawdzę jak wysoko będzie na 195/55/16.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

NIewiem czy jest taka opcja, ale nieprosciej by bylo zdemontowac dokladke na zime ?

mam Prokita teraz (wczensniej mialem S226A -sportowe dostosowanie podwozia) -wysokosc obu kompletow porownywalna.

Niewyobrazam sobie zalozyc zamiennikow:

zamiennik 2 225/55/16 653.9 mm 22 mm 3.36 %

zamiennik 3 225/50/17 656.8 mm 24.9 mm 3.79 %

2-2,5cm z przodu to bedzie opona na styk wypelniala blotnik (tyl tak samo) Zero luzu, na zime (bloto posniegowe to slabo to widze)

Opublikowano

Dokładki nie mogę zdemontować bo jest przyklejona do zderzaka (niby oryginał a pasowała słabo, boki lekko odstawały i trzeba było podkleić). Jest opcja zmiany zderzaka na jakiegoś parcha z allegro. Spróbuję przymierzyć te zimówki co ma obecnie (195/55/16). Jak będzie zbyt nisko to wymienię je na 205/55/16.

Rzeczywiście 2-2,5 cm to spora różnica.

Czy może jednak lepiej było by zaopatrzyć się w 17stki na zimę? 225/45/17?