Skocz do zawartości

[E90 320d] Pomoc przy doborze zimówki - EIBACH PRO KIT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jeśli gdzieś taki temat się przewinął to proszę o wybaczenie. Nie udało mi się go odnaleźć.

Rozpocząłem poszukiwania opon zimowych do swojej e90 w której w tym roku założyłem pro kity i dokładkę alpiny. W garażu leżą 195/55/16 zimowe ale domniemam, że mogą być zbyt niskie. Nie chciałbym urwać dokładki w zimę :duh:

Rozważam następujące rozmiary opon:

225/55 R16

225/50 R17

Co będzie lepsze na zimę przy niższych sprężynach? Czy powyższe rozmiary opon nie będą obcierać przy większym obciążeniu?

Opublikowano
Rozważam następujące rozmiary opon:

225/55 R16

225/50 R17

Co będzie lepsze na zimę przy niższych sprężynach? Czy powyższe rozmiary opon nie będą obcierać przy większym obciążeniu?

Zmierz obwod w tych konfiguracjach i zobacz jaka bedzie roznica w porownaniu do dedykowanych (bo napewno beda wyzsze i pytanie, czy niebeda obcierac)

Kalulatory do przeliczenia:

http://www.kalkulatoropon.pl

http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

Opublikowano
  • Autor

Znam wszystkie kalkulatory, wszystko mam policzone.

opona wzorcowa 205/55/16 631.9 mm 0 mm 0 %

zamiennik 1 235/35/19 647.1 mm 15.2 mm 2.35 % - takie opony mam letnie i jest w porządku.

zamiennik 2 225/55/16 653.9 mm 22 mm 3.36 %

zamiennik 3 225/50/17 656.8 mm 24.9 mm 3.79 %

Czy różnica w średnicy będzie na tyle duża, że będzie obcierać? Ewentualnie może ktoś kto jeździ na niższej sprężynie podpowie jaki sprawdzony rozmiar zimowej opony będzie najlepszy.

Opublikowano

Nie wiem jak w PL ale w Austrii by ci zabrali dowod. Opony musza byc w takich rozmiarach jak podane przez producenta i nie moze byc wiekszy odchyl niz 2% od normy, inaczej trzeba jechac przekalibrowac predkosciomierz.

ja mam e90 na pro kicie z dokladka (nie alpiny) i powiem ci tak:

latem 225/35 19 i 255/30 19 nie ma najmniejszych problemow, a na zime zaloze 205/55 16 i tez nie przewiduje zadnych rewelacji, krawezniki i tak staram sie omijac.

Opublikowano
  • Autor

W Polsce raczej za inne rozmiary nie zabierają dowodu. Nie spotkałem się nigdy z czymś takim a kilkukrotnie byłem zatrzymywany do kontroli i wielokrotnie funkcjonariusze sprawdzali stan opon.

Spróbuję w takim razie z seryjnym rozmiarem 205/55 r16 ewentualnie sprawdzę jak wysoko będzie na 195/55/16.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

NIewiem czy jest taka opcja, ale nieprosciej by bylo zdemontowac dokladke na zime ?

mam Prokita teraz (wczensniej mialem S226A -sportowe dostosowanie podwozia) -wysokosc obu kompletow porownywalna.

Niewyobrazam sobie zalozyc zamiennikow:

zamiennik 2 225/55/16 653.9 mm 22 mm 3.36 %

zamiennik 3 225/50/17 656.8 mm 24.9 mm 3.79 %

2-2,5cm z przodu to bedzie opona na styk wypelniala blotnik (tyl tak samo) Zero luzu, na zime (bloto posniegowe to slabo to widze)

Opublikowano
  • Autor

Dokładki nie mogę zdemontować bo jest przyklejona do zderzaka (niby oryginał a pasowała słabo, boki lekko odstawały i trzeba było podkleić). Jest opcja zmiany zderzaka na jakiegoś parcha z allegro. Spróbuję przymierzyć te zimówki co ma obecnie (195/55/16). Jak będzie zbyt nisko to wymienię je na 205/55/16.

Rzeczywiście 2-2,5 cm to spora różnica.

Czy może jednak lepiej było by zaopatrzyć się w 17stki na zimę? 225/45/17?

Opublikowano

Nawet sie nie zastanawiaj i zaloz 17"

Mialem pro kity na zime co prawda w lci 16" 205/55- tragedia, wszedzie tarlem

Opublikowano
  • Autor
Dzięki za info. Szukam w takim razie 17nastek.