Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio w swoim E90 z silnikiem benzynowym 150 KM 320i N46 zauważyłem dziwny dźwięk podczas postoju na ciepłym silniku, przypominający pulsujące szuranie. Dźwięk jest bardziej słyszalny z kabiny niż spod maski. Na zimnym silniku te objawy nie występują. Po dodaniu gazu też chyba nie, w sumie wtedy nie słychać bo silnik zagłusza :). Nagrałem filmik, niestety dźwięk nie jest zbyt głośny (w rzeczywistości też ledwo słychać) ale da się usłyszeć po podgłośnieniu: https://www.youtube.com/watch?v=5pG8Y5nPLwA

Czy ktoś z was się spotkał z takim czymś? To moje pierwsze BMW i nie wiem czy jest to normalne. Samochód ma 106 tyś. przebiegu (mam całą historię serwisową z ASO w razie czego).

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Opublikowano
Dzięki za opinię. Czy to oznacza ze trzeba wymienić, czy to normalne? Dodam tylko ze napinacz łańcucha był wymieniany ~50 tysiecy km temu.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam. Czy mógłbyś napisać czy rozwiązałeś problem z tym dźwiękiem. Mam to samo i szukam wskazówek co to może być. Z góry dzięki.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zdjąłem pasek klinowy, odpaliłem auto i odgłos szurania znikł więc podejrzewam że to któraś rolka jest za to odpowiedzialna, tylko jaki związek z tym problemem ma wyłączona klimatyzacja ? jeśli ktoś z was już się z tym uporał dajcie znać
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@Lecho90

Udało Ci się znaleźć usterkę? Mam ten sam dźwięk od miesiąca i do szewskiej pasji mnie doprowadza. Tak samo jak u ciebie po włączeniu klimy 'szuranie' ustępuje.