Skocz do zawartości

E36 320i m50 głośna praca na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, moja 320i m50 z 93roku głośno chodzi na wolnych obrotach, jak dodam delikatnie gazu momentalnie cichnie, jak włączę bieg i puszczam sprzęgło (daje na obciążenie) też cichnie. Dźwięk wychodzi z łańcucha rozrządu, jak by miał za duży luz, jak zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów sprawdzałem, łańcuch był napięty (na zimnym) no i na zimnym jest w miarę cicho.Czy tam jest jakiś napinacz i ślizgi które się wymienia ? Vanos pracuję raczej ok, siłę auto ma w całym zakresie obrotów, ew czasami słychać delikatne ciche strzelanie w tłumik po odjęciu gazu (ponoć to norma). Szklanki stukały by tak do 3 tys obr no i nie cichły by po obciążeniu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na 100% to rozrząd, pytanie tylko czy można wymienić same ślizgi łańcucha a zostawić stary łańcuch i koła a może tylko tłok napinacza. Ma ktoś informacje jaki jest prawidłowy luz łańcucha ? nigdzie nie mogę znaleźć.
Opublikowano

nie znalazłeś luzu łańcucha,bo on nie ma luzów,tam jest napinacz ze sprężyną,która napina łańcuch na zimno a po uruchomieniu silnika dodatkowo działa ciśnienie oleju

gdyby łańcuch był lużno,to by przeskoczył

według mnie to Vanos grzechocze